“Tämä on ennennäkemätön haaste, mutta sitoutumisemme afganistanilaisiin naisiin ja tyttöihin on yhtä vahva kuin ennenkin.” — UN Women Afganistanin viesti kaikille afgaaninaisille ja -tytöille

Lahjoita ja auta Afganistanin naisia

Taistelu naisten oikeuksien puolesta on ankaraa taistelua kaikkialla maailmassa. Mutta missään muualla ihmishenget eivät ole siitä riippuvaisempia kuin Afganistanissa juuri nyt. Missään muualla maailmassa mandaattimme ei ole ollut näin uhattuna, olemassaolomme syy kyseenalaistettu ja vaikutuksemme tarkasteltu niin tarkkaan kuin Afganistanissa.

Viimeisin hyökkäys naisten oikeuksia vastaan – afganistanilaisnaisten kieltäminen työskentelemästä kansalaisjärjestöissä ja YK:ssa – rikkoo sitä, keitä me olemme, mihin me uskomme ja mihin arvoihin kansainvälinen yhteisö on perustettu. Se on huipentuma lähes kaksi vuotta kestäneille määräyksille, asetuksille ja käytöksille, joilla on pyritty järjestelmällisesti poistamaan afgaaninaiset ja -tytöt julkisesta elämästä.

Kiireellisin kysymys, joka meillä on nyt edessämme, on se, miten voimme edetä periaatteellisella tavalla maailman vakavimmassa humanitaarisessa ja naisten oikeuksia koskevassa kriisissä. Huhtikuun 4. päivästä lähtien kaikki kansalliset työntekijämme – miehet ja naiset – ovat työskennelleet kotoa käsin. Seitsemänkymmentä prosenttia (70 %) henkilöstöstämme on naisia. Viisikymmentäviisi prosenttia (55 %) kansallisesta henkilöstöstämme on naisia. Naisiin kohdistuvat rajoitukset vaikuttavat UN Womeniin ainutlaatuisella tavalla. Emme kuitenkaan aio toimia pelkästään miehistä koostuvilla tiimeillä. Emme luovu periaatteellisesta lähestymistavastamme työskennellä naisten kanssa naisten hyväksi.

Tämä on ennennäkemätön haaste, mutta sitoutumisemme afganistanilaisiin naisiin ja tyttöihin on yhtä vahva kuin ennenkin. Jäämme edelleen Afganistaniin ja jatkamme innovointia, uudelleenkeksimistä ja uudelleenajattelua. Teemme kaikkemme varmistaaksemme, että työmme vaikuttaa naisten ja tyttöjen elämään. Meidän on löydettävä tie eteenpäin, ja me teemme sen. UN Womenin osalta tätä tietä eteenpäin ohjaavat kaksi asiaa – afganistanilaisten naisten ja tyttöjen näkemykset ja prioriteetit sekä periaatteemme.

Taistelussa naisten oikeuksien puolesta Afganistanissa ei ole kyse vain afganistanilaisten naisten ja tyttöjen oikeuksista. Kyse on jokaisen sellaisen naisen oikeuksista kaikkialla maailmassa, jota on koskaan sorrettu tai joka on vaiennettu vain siksi, että hän on nainen.

 

Tämä lausunto on julkaistu englannin, persian ja paštun kielillä 22.5.2023.