“Kuten kaikilla kriiseillä,  myös tällä konfliktilla on vakavia ja suhteettomia vaikutuksia sudanilaisten naisten ja tyttöjen elämään” — UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto Sudanin tilanteesta

Puolusta naisten ja tyttöjen oikeuksia

UN Women ilmaisee yhdessä kumppaneidemme kanssa vakavan huolensa Sudanin konfliktin jatkumisesta.  Kuten kaikilla kriiseillä,  myös tällä konfliktilla on vakavia ja suhteettomia vaikutuksia sudanilaisten naisten ja tyttöjen elämään. Seisomme solidaarisuudessa Sudanin kansan rinnalla ja olemme edelleen sitoutuneet tukemaan heitä.

Sudanin naisten sitkeys antaa toivoa, heidän roolinsa rauhan tavoittelussa on olennaisen tärkeä ja heidän voimansa humanitaarisina työntekijöinä, hoivaajina ja suojelijoina inspiroi meitä. Meidän on kuunneltava heidän vaatimuksiaan tulitauon ja rauhan puolesta ja sitouduttava tukemaan heitä kaikessa, mitä he tekevät.

Raportteja seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta on jo tullut julki. Pelkäämme, että ne vain yleistyvät. UN Women kehottaa kaikkia osapuolia varmistamaan, että yksikään nainen tai tyttö ei joudu näiden rikosten uhriksi, ja kehotamme kaikkia toimijoita tekemään kaikkensa lisääntyneen riskin lieventämiseksi. Rankaisematta jättämistä ei saa tapahtua, ja jokainen seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan tapaus on tutkittava ja vastuulliset on asetettava syytteeseen poikkeuksetta.

YK:n pääsihteeri on vaatinut taistelujen välitöntä lopettamista samaan aikaan Eid-Al-Fitrin kanssa. Tämä mahdollistaa välttämättömän humanitaarisen avun toimittamisen jatkamisen ja paluun vuoropuheluun.  Hän on vaatinut kansainvälisen oikeuden noudattamista. Yhdyn hänen kehotukseensa ja kehotan kaikkia osapuolia sitoutumaan rauhanomaiseen ratkaisuun.

 

Tämä lausunto on julkaistu alun perin 21.4.2023 ja on luettavissa englanniksi täältä.