Naisen paikka on kaikkialla – Naisten ja tyttöjen ääntä kuultava konfliktinratkaisussa ja rauhanrakennuksessa
Konflikteissa väkivalta tyttöjä ja naisia kohtaan lisääntyy hälyttävästi, ja naisten asema heikkenee kaikilla elämänalueilla. Vaikka konfliktit koskettavat myös naisia, naisten ääntä ei edelleenkään kuulla tasa-arvoisesti rauhanprosesseissa. Naisten merkittäviä ja moninaisia rooleja ei ole tunnistettu riittävästi myöskään Ukrainan konfliktin käsittelyssä.
Sadat tuhannet ukrainalaiset naiset perheineen ovat joutuneet jättämään kotinsa ja elämänsä paetakseen sotaa tai puolustaakseen kansaansa Ukrainan jouduttua raskaan sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi 24. helmikuuta.
”Ihmisoikeuksia, kuten naisten oikeuksia on puolustettava aktiivisesti niin rauhan kuin sodankin aikana. Naiset ja tytöt tarvitsevat suojelua, mutta myös heidän osallistumisensa konfliktinratkaisuun ja rauhanrakennukseen tulee varmistaa”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.
Myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kansainvälisen rauha ja turvallisuus -yksikön johtaja Päivi Kannisto muistuttaa, että naisten merkittävä rooli kehityksen ja turvallisuuden kannalta jää liian usein huomiotta.
”Naiset eivät ehkä näy hallituksessa tai aseellisten ryhmien komentajina, mutta he ovat hyvin näkyviä ruohonjuuritasolla, toimimassa välittäjinä perheiden ja yhteisöjen välillä, neuvotellessaan vankien vapauttamisesta tai humanitaarisen avun saamisesta. He helpottavat taistelijoiden kotiuttamista ja yhteiskuntaan sopeuttamista, rakentavat luottamusta ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja toteuttavat aloitteita väkivallan vähentämiseksi yhteisössä”, Kannisto sanoo.
Hän luettelee, miten epätasa-arvo on lisääntynyt kansainvälisesti kriisien ja turvallisuustilanteen heikkenemisen myötä:
”Nyt esiintyy enemmän seksuaalista väkivaltaa, lapsiavioliittoja, parisuhdeväkivaltaa pakolaisleireillä ja naispuolisten ihmisoikeuspuolustajien surmia sekä liian vähän esimerkkejä oikeudenmukaisuudesta tai muutoksesta.”
Ympäri maailmaa naisten turvallisuus ja ihmisoikeudet ovat uhattuina. Tänä naistenpäivänä UN Women Suomi omistaa Naisen paikka -kampanjansa niin Ukrainan, Afganistanin, Syyrian, Etiopian, Jemenin, Myanmarin, Keski-Afrikan tasavallan ja Kongon demokraattisen tasavallan naisille kuin kaikille heille, jotka elävät maailman konfliktien keskellä puolustaen sekä omia että yhteisöjensä oikeuksia.
”Kestävää rauhaa ei voida saavuttaa ilman tyttöjen ja naisten osallistumista. Heidän ääntään tulee kuulla kaikissa konfliktinratkaisun vaiheissa. Myös median tulee tunnistaa naisten merkittävä rooli rauhanprosesseissa ja nostaa heidänkin ääntään kuuluviin. Naisen paikka on myös rauhantyössä ja rauhanneuvottelupöydissä”, Hirsikangas sanoo.
UN Women Suomen Naisen paikka -kampanjassa kerätään lahjoituksia erityisesti Ukrainan naisille perheineen. Keräystä tukevat myös useat tunnetut suomalaiset naiset. Kampanjaan osallistuu esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, toimittaja-aktivisti Renaz Ebrahimi, nyrkkeilijä Elina Gustafsson, tietoturva-asiantuntija Laura Kankaala, toimittaja Maria Veitola, insinööri Somaya Faruqi, seksuaalineuvoja Pinja Eskola, sekä kauneus- ja viihdealan yrittäjä Lola Odusoga.
UN Women Suomen Naisen paikka -kampanja 8.-19.3.2022
Osallistu somessa: #Naisenpaikka #unwomensuomi @unwomensuomi
Naisen paikka -kampanjan aikaan järjestettäviä tapahtumia:
- Kansainvälinen Helvi Sipilä -seminaari 7.3.2022, ja järjestäjien laatima kannanotto seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi
- Ring the Bell for Gender Equality – kellonsoittotapahtuma 8.3.2022 Helsingin pörssissä
- UN Women Suomen vapaaehtoisten järjestämiä tapahtumia
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka työskentelee yli 90 maassa. www.unwomen.fi
Kuvassa: Palanca-Maiaki-Udobnoen rajanylityspaikka Moldovan ja Ukrainan rajalla 1. maaliskuuta 2022. Ihmiset ovat pakenemassa Ukrainan sotilashyökkäyksiä Moldovaan tai matkustamassa eteenpäin Romaniaan ja muihin EU maihin.
Kuvaaja: UN Women/ Aurel Obreja