“Afganistanin naisten rohkeuden tulee inspiroida meitä entistä mittavampiin toimiin.” — UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto Afganistanin tilanteesta

Auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

15.8.2023, New York

Tänään on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Taliban otti vallan Afganistanissa. Näiden kahden vuoden aikana Taliban on toteuttanut laajimman, järjestelmällisimmän ja ennenkokemattoman hyökkäyksen naisten ja tyttöjen oikeuksia vastaan. Käyttäen yli viittäkymmentä naisiin kohdistuvaa asetusta, määräystä ja rajoitusta Taliban ei ole jättänyt yhtäkään naisiin liittyvää osa-aluetta koskematta – yhtäkään vapautta ei ole säästetty. Taliban on luonut järjestelmän, joka perustuu naisten massiiviseen sortoon, mikä on oikeutetusti ja laajalti tunnustettu sukupuolten apartheidiksi.

UN Womenin työ Afganistanissa perustuu suhteeseemme afganistanilaisiin naisiin. Olen puhunut suoraan heidän kanssaan, esimerkiksi kun vierailin aikaisemmin tänä vuonna Afganistanissa. He ovat kertoneet minulle ja maailmalle, miten nämä toimet ovat harhaanjohtavia, julmia ja lopulta itsetuhoisia. Ne vähentävät afganistanilaisten naisten ja tyttöjen arvoa ja niillä on negatiivinen vaikutus myös kaikkiin afganistanilaisiin, jotka jäävät vaille naisten ja tyttöjen panosta.

Kansainvälinen yhteisö on sitoutunut perustavanlaatuisiin ihmisoikeuksiin, ja Talibanin räikeät loukkaukset näitä oikeuksia kohtaan vahingoittavat koko ihmiskuntaa. Nämä ovat meidän sisariamme. He kärsivät. Emme voi emmekä saa hyväksyä tätä. Tämän on loputtava nyt.

Näistä haasteista huolimatta afganistanilaiset naiset kertovat minulle myös, että he eivät luovuta eivätkä taivu. He jatkavat taistelua sortoa vastaan. Kaikkein vihamielisimmissä olosuhteissa he puhuvat loukkauksia vastaan, tarjoavat elintärkeitä palveluja, omistavat ja pyörittävät yrityksiä sekä johtavat naisten organisaatioita. Afganistan naisten rohkeuden tulee inspiroida meitä entistä mittavimpiin toimiin, ja heidän esimerkkinsä tulee kannustaa meitä olemaan entistä päättäväisempiä.

Kehotan kaikkia toimijoita liittymään mukaan tukemaan afganistanilaisia naisia kaikin mahdollisin tavoin. Meidän tulee nostaa heidän äänensä, huomioida heidän tarpeensa ja pyyntönsä, rahoittaa niitä palveluita joita he kaikkein kipeimmin tarvitsevat, tukea heidän yrityksiään ja organisaatioitaan. Kehotan kansainvälistä yhteisöä jatkamaan kaikkien painostuskeinojen ja mahdollisuuksien käyttämistä muutoksen edistämiseksi, ja kehotan kansainvälistä yhteisöä myös vastaamaan humanitaaristen toimijoiden pyyntöön ja tarpeeseen saada täysi rahoitus Afganistanin humanitaariselle toiminnalle.

Kehotan Talibania harkitsemaan uudelleen ja punnitsemaan näiden tekojen kustannukset Afganistanin nykyhetkelle ja tulevaisuudelle.

Takaan UN Womenin tinkimättömän ja horjumattoman tuen ja sitoutumisen Afganistanin naisille ja tytöille.

 

Alkuperäinen lausunto julkaistu 15.8.2023 englanniksi.

Artikkelikuva: UN Women/Amanda Voisard