Valencia CF treenasi tyttöjen kanssa Tampereella

Heinäkuun viimeisenä päivänä Ratinan stadionilla Tampereella koettiin monen tytön tähtihetki, kun Euroopan huippujalkapalloseuroihin kuuluvan Valencia CF:n pelaajat treenasivat yhdessä Ilveksen taitokoulun ja edustusjoukkueen tyttöjen kanssa.

Kyseessä oli Valencia CF:n ja UN Womenin tapahtuma 7-9 -vuotiaille tytöille. Jalkapallon lisäksi päivän agendalla oli sukupuolten tasa-arvo: Valencian pelaajat välittivät viestiä innostuneille nuorille osallistujille.

Tampereen tapahtuma on osa Valencia CF:n ja UN Womenin laajempaa yhteistyötä, jonka tarkoituksena on edistää naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa maailmanlaajuisesti.

“Valencian pelaajat ovat vahvoja roolimalleja, jotka tulevat johtamaan omalla esimerkillään ja inspiroimaan laajaa fanijoukkoaan. Olemme innoissamme siitä, että Valencia näyttää tukensa jokaisessa pelatussa ottelussa”, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka sanoo.

Valenci-CF-Kiinassa
Valencia CF opetti koululaisille jalkapallotaitoja Kiinassa, jossa UN Women edistää tyttöjen ja nuorten naisten vertaistukea ja johtajuustaitoja.

Tavoitteena muutos eri puolilla maailmaa

Valencia CF tekee vetää eri puolilla maailmaa harjoituksia lapsille ja nuorille. Tärkeänä painopisteenä on tyttöjen ja nuorten naisten voimaannuttaminen urheilun kautta. Monissa maissa tytöt lopettavat urheiluharrastuksen teini-iässä, tai eivät koskaan pääse harrastamaan liikuntaa. Perinteisten sukupuolinormien muuttaminen jo varhaisella iällä on tärkeää syrjinnän ja epätasa-arvon lopettamiseksi.

Urheilu on jo ennestään yhtenä välineenä monen humanitaarista apua tarjoavan ja kehitysyhteistyöjärjestön työkalupakissa, mutta useilla toimijoilla ei ole tarpeellisia taitoja toteuttaa korkealaatuisia harjoitusohjelmia.

Tämän puutteen korjaamiseksi UN Women ja Valencia CF ovat pilotoineet uudenlaista yhteistyötä, jossa kokeneet naisten oikeuksien puolustajat ja urheiluseurojen parissa työskentelevät urheilijat ovat yhdistäneet voimansa.

Keväällä 2016 järjestetyssä ensimmäisessä työpajassa osallistujat oppivat toteuttamaan jalkapalloharjoitusohjelmia, joiden fokuksena on sukupuolten tasa-arvo, naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen sekä tyttöjen itsetunnon ja johtajuustaitojen tukeminen.

Työpajat jatkuvat, ja tavoitteena on, että eri puolilla maailmaa käynnistyvät ohjelmat tavoittavat kolmen vuoden aikana vähintään 30 000 lasta ja nuorta.

(Kuvat: Valencia CF/Lázaro dela Peña)