“Väkivallan jatkumisesta koituvaa hintaa on mahdoton hyväksyä”

Perjantaina 25.11. vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women korostaa riittävän rahoituksen turvaamista sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien palvelujen turvaamiseksi.

“Asiantuntijat ovat yksimielisiä: hyöty naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamisesta on suurempi kuin siihen tarvittava investointi. Suhteellisen pienet investoinnit, jotka ovat oikein suunnattuja ja ajoitettuja, voivat tuoda valtavia hyötyjä naisille, tytöille ja heidän yhteisöilleen”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Monissa maissa lainsäädäntö on puutteellinen, poliisi ei ole kiinnostunut saattamaan väkivallantekijöitä vastuuseen ja oikeusjärjestelmä suosii syyllisiä väkivaltaa kokeneiden naisten kustannuksella.  Turvataloja, terveydenhoitoa ja tukea ole saatavilla.

“Näiden ongelmakohtien korjaaminen maksaa, mutta väkivallan jatkumisesta koituvaa hintaa on mahdoton hyväksyä”, sanoi YK:n päämajassa tiistaina 21.11. puhunut Mlambo-Ngcuka.

YK:n naisten oikeuksien komitea (CEDAW-komitea) on toistuvasti moittinut myös Suomea, koska se ei ole osoittanut riittäviä taloudellisia resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen. Komitea on  kehottanut Suomea myös varmistamaan riittävän määrän turvakotipaikkoja väkivallan uhreille.

Tunnusta väriä väkivaltaa vastaan

Perjantain teemapäivästä alkaa maailmanlaajuinen Oranssien päivän kampanja, jonka väri symboloi toivoa väkivallattomasta tulevaisuudesta.

Kaikkialla maailmassa järjestetään kampanjan aikana oransseja tapahtumia ja mielenilmaisuja huomion kiinnittämiseksi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Suomen UN Women on haastanut kaikki kansanedustajat ja ministerit pukeutumaan oranssiin perjantaina.

Oranssit päivät jatkuvat 10.12. vietettävään ihmisoikeuksien päivään asti. Kampanjan aikana kerätään ympäri maailman rahoitusta väkivallan vastaisiin aloitteisiin. Suomessa lahjoituksen voi tehdä oranssien päivien kampanjasivulla.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)