“Afganistanin naisten ja tyttöjen oikeus koulutukseen on palautettava välittömästi” — UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto Afganistanin tilanteesta

Tue UN Womenin työtä Afganistanin naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta

Afganistanissa tapahtuva kokonaisvaltainen hyökkäys naisten oikeuksia kohtaan on ennenkuulumaton. Talebanin viimeisin päätös sulkea yliopistot naisilta ja kieltää naisilta korkeakoulutus on jälleen uusi räikeä loukkaus naisten perustavanlaatuisia oikeuksia kohtaan. Se on sekä lyhytnäköistä että kuvottavaa. Jokaisen naisen ja tytön oikeus koulunkäyntiin on palautettava välittömästi.

Naiset ovat aina olleet merkittävässä roolissa muokkaamassa Afganistanin tulevaisuutta, ja tukemassa maan rauhaa, vakautta ja resilienssiä. Huolimatta äärimmäisistä haasteista, afgaaninaiset ovat jatkaneet yliopisto-opintojaan. Nämä instituutiot ovat olleet viimeisiä paikkoja, missä naiset ovat voineet kokoontua yhdessä ja jatkaa opiskelua. Naisten korkeakoulutuksen kieltäminen sivuuttaa täysin naisten merkityksen Afganistanin historiassa, ja katkaisee sekä naisten että Afganistanin tulevaisuuden potentiaalin.

Kuten YK:n pääsihteeri totesi: koulutuksen kieltäminen loukkaa naisten ja tyttöjen oikeuksia, ja tällä päätöksellä tulee olemaan hirvittävä vaikutus Afganistanin tulevaisuudelle. Tämä päätös sysää maan syvempään taloudelliseen ahdinkoon, kärsimykseen ja kansainväliseen eristykseen. Ilman koulutusta, kokonainen sukupolvi afgaaninaisia ja -tyttöjä jäävät ilman niitä taitoja, joita he tarvitsevat voidakseen osallistua maansa kehittämiseen. Ilman koulutusta heidän polkunsa osallisuuteen ja johtajuuteen katkeaa, joka asettaa heidät syrjinnän ja sukupuolittuneen väkivallan uhan alle.

UN Women vetoaa valtaa pitäviin viranomaisiin, jotta nämä palauttaisivat välittömästi naisten ja tyttöjen täydet oikeudet, mukaan lukien oikeuden koulutukseen, sekä oikeuden työskennellä ja osallistua julkiseen elämään.

Afganistanin naisten ja tyttöjen kohtalo on meidän globaali vastuumme. Afganistanin naiset ovat nousseet vastarintaan, jotta heitä ei pyyhittäisi pois – ja meidän on jatkettava heidän ääniensä vahvistamista. Taleban jatkaa systemaattisia ja tahallisia hyökkäyksiä naisten ja tyttöjen oikeuksia kohtaan. Kansainvälisen yhteisön on puolustettava niitä arvoja, joiden takana seisomme, solidaarisuudessa afgaanisisartemme rinnalla.

Lue alkuperäinen englanninkielinen lausunto täältä.

Kuva: Paula Bronstein/UN Women.