UN Womenin pääjohtaja Suomessa: toimia tasa-arvon saavuttamiseksi kiritettävä

Tue tasa-arvotyötä!

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka vierailee Suomessa 4. helmikuuta. Hän tapaa vierailunsa aikana ulkoministeri Pekka Haaviston ja osallistuu UN Womenin suurimpien tukijamaiden kokoukseen. UN Womenin Generation Equality -kampanja kannustaa myös Suomea kirittämään toimia tasa-arvon saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti.

Jo 25 vuotta on kulunut naisten oikeuksia peräänkuuluttavasta Pekingin julistuksesta ja toimintaohjelman käynnistämisestä, mutta edelleenkään yksikään maa ei ole saavuttanut tasa-arvoa. Aiemmalla vierailullaan helmikuussa 2019 UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka korosti, että Suomi on yksi harvoista maista, jolla on mahdollisuus saavuttaa sukupuolten tasa-arvo vuoteen 2030 mennessä, vaikka se vaatii paljon työtä myös täällä.

”Jos sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu Suomessa, se on voitto kaikille maailman naisille ja voi inspiroida koko ihmiskuntaa”, hän sanoi.

Suomi osallistuu tänä vuonna UN Womenin, Ranskan ja Meksikon hallitusten koolle kutsumaan Generation Equality Forum -tapahtumaan, jossa Suomikin on sitoutunut kiihdyttämään tahtiaan tasa-arvon saavuttamiseksi.

”Sukupuolten tasa-arvo julistettiin perus- ja ihmisoikeudeksi jo 25 vuotta sitten, mutta silti se ei toteudu vielä yhdessäkään maailman maassa. Siksi tarvitaan uudenlaista foorumia asian muuttamiseksi, ja on tärkeää että Suomi on vahvasti mukana”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Pääjohtaja Mlambo-Ngcuka osallistuu myös UN Womenin suurimpien tukijamaiden kokoukseen, jossa keskustellaan maailmanlaajuisesta tasa-arvotilanteesta YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin roolista naisten oikeuksien edistämisessä. Suomi kuuluu UN Womenin suurimpiin valtiorahoittajiin. Tänä vuonna, joka on myös UN Womenin 10. juhlavuosi, Suomi toimii UN Womenin johtokunnan puheenjohtajana. Tehtävään valittiin Suomen YK-edustuston suurlähettiläs Jukka Salovaara 14. tammikuuta.

”On hienoa, että Suomi toimii suunnannäyttäjänä YK:n tasa-arvojärjestössä juuri tänä vuonna, kun UN Women täyttää 10 vuotta”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaja, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta. UN Women syntyi vuonna 2010, kun UNIFEM ja kolme muuta YK:n tasa-arvotoimijaa yhdisti voimansa. Tasa-arvoon on kuitenkin vielä matkaa, ja siksi kutsumme kaikki mukaan tekemään meistä tasa-arvon sukupolvea!

Seuraa aihetta somessa: #GenerationEquality #Tasaarvonsukupolvi

Kuva: UN Women/Ryan Brown

Tue naisten osallistumista päätöksentekoon tilaamalla eettinen lahja!