Syyrian naiset yhdistävät voimansa rauhan puolesta

“Ensimmäinen askel syyrialaisten kärsimyksen lopettamiseen on sodan lopettaminen. Teidän on löydettävä tie sodan lopettamiseen, muuten kärsimys ei lopu koskaan.”

Nämä ovat terveiset, jotka syyrialaisen Jozoor-nuorisojärjestön aktivisti Rawan El Takiri lähettää Istanbulissa kokoontuvalle maailman humanitaariselle huippukokoukselle.

Yli 130 syyrialaista järjestö- ja poliittista naisaktivistia tapasi Libanonin Beirutissa 20.-22.5. Historiallisen rauhankonferenssin tarkoituksena oli rakentaa yhteisymmärrystä Syyrian kriisin lopettamiseksi. Huolimatta merkittävistä poliittisista näkemyseroista naisaktivistit pääsivät sopuun yhteisestä lausunnosta, joka korostaa yhtenäisyyden merkitystä.

Konferenssia pohjusti YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kolme vuotta kestänyt työ Syyrian naispuolisten rauhanaktivistien kanssa yhteisen koalition rakentamiseksi.

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka kutsui koalition syntymistä historialliseksi askeleeksi, joka tullaan muistamaan tulevaisuuden Syyriassa.

”Kun seison täällä kanssanne, näen tulevia presidenttejä, ministereitä, tuomareita ja Syyrian vallanpitäjiä. Menkää ja astukaa johtoon, se kuuluu teille”, Mlambo-Ngcuka kannusti naisia.

Lopettakaa talouspakotteet, on Marina El Hanashin viesti maailman johtajille.
Lopettakaa talouspakotteet, on Marina El Hanashin viesti maailman johtajille.

Konferenssin osallistujan keskustelivat tavoista lisätä naisten osuutta muodollisessa rauhanprosessissa. Monet kuumat keskustelut pureutuivat pakolaiskriisin, koulutustilanteen, ruokaturvan ja terveyspalvelujen kaltaisiin akuutteihin kysymyksiin sekä talouspakotteiden vaikutuksiin.

”Aleppon naiset kärsivät suuresti talouspakotteista. Ennen naiset omistivat ja johtivat pieniä tehtaita ja pajoja, ja nyt näen heidät kerjäämässä kadulla”, sanoi Marina El Hanash.

Hänen viestinsä humanitaariseen huippukokoukseen osallistuville valtioiden edustajille oli selvä: ”Lopettakaa talouspakotteet, niin pärjäämme omillamme.”

Samaa korosti professori Rima Al Hakimi Damaskoksen yliopistosta.

”Jos oppilaitokset suljetaan, Syyria romahtaa. Koulutuksen pelastamiseksi Syyriassa terrorismin pitää loppua. Opiskelijani Damaskoksen yliopistolla ovat vaarassa matkalla kampukselle ja joskus myös kampusalueella. Eivätkä köyhät ihmiset investoi koulutukseen. Talouspakotteista pitää luopua, jotta syyrialaiset voivat jatkaa oppimista”, hän sanoi.

Vaikka poliittiset debatit olivat ajoittain kiivaita, naisten oikeuksien agenda ja naisten kokemat henkilökohtaiset kärsimykset ja menetykset yhdistivät osallistujia. Kolme päivää kestäneen tunteikkaan mielipiteenvaihdon jälkeen konferenssiin osallistuneet naiset hyväksyivät yhteisen julkilausuman rauhan ja naisten osallistumisen puolesta.

UN Womenin arabimaiden aluejohtaja Mohammed Naciri oli vaikuttunut konferenssin tuloksista ja siitä, kuinka naiset pystyivät työskentelemään yhdessä mielipide-eroista huolimatta verenvuodatuksen lopettamiseksi ja pysyvän rauhan aikaansaamiseksi Syyriaan.

”UN Women tukee naispuolisia rauhanaktivisteja myös Libyassa ja Jemenissä. Joka kerta näen naisten hämmästyttävän kyvyn nousta erimielisyyksien yläpuolelle ja olen pahoillani ajasta, jonka kuluessa arabimaailma on menettänyt mahdollisuuden antaa naisille tasa-arvoisen osuuden johtotehtävistä”, Naciri sanoi.

(Kuvat: UN Women/Emad Karim)