Suomelta lisätukea Syyrian pakolaisnaisille

Suomi myöntää 1,5 miljoonaa euroa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hankkeeseen Jordaniassa, kertoo ulkoministeriö. Hanke on perustanut Zaatarin pakolaisleirille kolme naistenkeskusta, jotka tarjoavat naisille ja tytöille turvapaikan lisäksi työmahdollisuuksia, ammattikoulutusta, päivähoitopalveluita, lukutaito-opetusta ja suojaa väkivallalta.

Hanke tekee työtä myös leirin miespuolisten johtajien keskuudessa, ja kohderyhmässä perheväkivalta on saatu laskemaan 20 prosenttia. Lisätuella ollaan avaamassa keskusta myös Azraqin pakolaisleirille.

”Kävin UN Womenin naistenkeskuksissa Zaatarin pakolaisleirillä lokakuussa 2015. Oli vaikuttavaa nähdä, kuinka UN Women tekee leirissä tärkeää työtä naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseksi”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

”Leirillä naistenkeskukset ovat suurin työmahdollisuuksia ja palkkatuloa tarjoava toimija. Naisten taloudellisen aseman parantuessa myös naisten sosioekonominen asema leirillä paranee, ja naisten oikeudet yleensä toteutuvat paremmin.”

Zaatarin leirin lähellä Mafraqin kaupungissa työtä tehdään jordanialaisten vähävaraisten ja syyrialaispakolaisnaisten keskuudessa. Noin 80 naista on toistaiseksi saatu työllistettyä tekstiiliteollisuuteen.

Nyt myönnettävä rahoitus on osa 25 miljoonan euron pakettia, jonka pääministeri Juha Sipilä lupasi Syyrian ja sen naapurimaiden tukemiseksi helmikuussa Lontoon kansainvälisessä apulupauskonferenssissa.  Apulupauksesta 15 miljoonaa euroa on humanitaarista apua ja 10 miljoonaa kehitysyhteistyötukea pakolaisia majoittavien paikallisyhteisöjen ja naapurimaiden kantokyvyn hyväksi.