Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n 75:ssä yleiskokouksessa naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käsitteli puheessaan koronapandemiaa, kestävän kehityksen prioriteetteja, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja monenkeskeisen yhteistyön merkitystä. Hän esitti huolensa koronan vaikutuksista naisten asemaan ja viime vuosikymmeninä saavutetun edistyksen kumoutumisesta.

Vuosi 2020 on merkittävä virstanpylväs naisten ja tyttöjen oikeuksille. Pekingin julistus ja toimintaohjelma, joka on toistaiseksi edistyksellisin naisten ja tyttöjen oikeuksia koskeva asiakirja, hyväksyttiin 25 vuotta sitten. Niinistön mukaan juhlavuosi ei ole ainoa syy siihen, että se on tänä vuonna niin ajankohtainen. Pandemia on vaikuttanut erityisen ankarasti naisiin.

Niinistön mukaan naisille aiheutuneet raskaat taloudelliset ja sosiaaliset seuraamukset ovat kumonneet viime vuosikymmeninä saavutettua edistystä. On huolestuttavaa, että pyrkimykset heikentää naisten ja tyttöjen oikeuksia, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia, jatkuvat.

”Palauttaaksemme taas kehityksen suunnan oikeaksi, meidän on lunastettava antamamme lupaukset. Pekingin julistuksen lisäksi tämä tarkoittaa, että noudatamme myös Istanbulin sopimusta, joka on uraauurtava oikeudellinen väline naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi”, Niinistö sanoo.

Niinistö mainitsee, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun ”naiset, rauha ja turvalisuus” päätöslauselma hyväksyttiin. Hänen mukaansa tulisi entistä enemmän painottaa syrjimätöntä lähestymistapaa rauhanrakentamisessa.

Niinistö kertoo, että Suomelle naisten ja tyttöjen oikeuksien ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ovat olennaisen tärkeitä tavoitteita. Esimerkiksi Generation Equality -prosessissa Suomella on johtava rooli sukupuolten välisen digitaalisen kuilun kaventamisessa.

Koronapandemian vuoksi YK:n 75. yleiskokous järjestetään pääosin virtuaalisesti. Maailman johtajat kokoontuvat yhteen ennakkoon lähetettyjen videoiden välityksellä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe esitettiin keskiviikkona 23.9.2020.

Tule mukaan tekemään tasa-arvosta totta – liity jäseneksi!

Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia
Lähde: UNRIC