Presidentti Niinistö korostaa sukupuolten tasa-arvoa kestävän kehityksen saavuttamisessa

YK:n jäsenmaat hyväksyivät huippukokouksen avajaisistunnossa 25. syyskuuta uudet kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelman.  Ulkoasiainministeriön mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti avajaisistunnossa pitämässään puheessa kestävän kehityksen tärkeyttä sukupuolten tasa-arvon ja ympäristön kannalta.

“Investoiminen sukupuolten tasa-arvoon on suora tie köyhyyden vähentämiseen, kasvuun ja hyvinvointiin. Emme yksinkertaisesti pysty ratkaisemaan maailman ongelmia, jos puolet väestöstä ei pääse osalliseksi päätöksenteosta ja on alisteinen toiselle puolelle väestöä. Saavuttaaksemme sukupuolten tasa-arvon meidän täytyy muuttaa sekä toiminta- että ajattelutapaamme”, Niinistö sanoi.

Niinistö osallistui sunnuntaina 27.9. myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin erityistapahtumaan, jossa maailman johtajat tekivät konkreettisia sitoumuksia tasa-arvon ja naisten aseman edistämiseksi.

Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen muistuttaa, että naisten syrjinnän lopettaminen ja tasa-arvon saavuttaminen kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti vuoteen 2030 mennessä vaatii riittävää rahoitusta naisten aseman parantamiseen ja UN Womenin toimintakyvyn vahvistamiseen.

“Samaan aikaan kun Suomi leikkaa YK-järjestöjen rahoitusta, on Ruotsi kasvattamassa kehitysyhteistyötään ja erityisesti YK-järjestöjen tukea. Ruotsi myös liittää sukupuolten tasa-arvon kaikkeen kehitysapuun”, Multanen sanoo.

(Kuva: UN Photo/Mark Garten)