Ban Ki-moon: yhdeksännellä miespääsihteerillä on erityisvastuu naisten asemasta ja oikeuksista

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on päättänyt ehdottaa portugalilaista António Guterresia YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi.

Guterres aloittaa tehtävässään ensi vuoden alussa, kun nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon jättää tehtävänsä. Ban Ki-moon kehui Guterresin olevan ”erinomainen valinta” uudeksi pääsihteeriksi. Hän mainitsi myös Guterresin ”pitkän ja erinomaisen uran” YK:n pakolaisvaltuutettuna.

”António Guterres on osoittanut suurta myötätuntoa niitä miljoonia ihmisiä kohtaan, joiden on ollut pakko jättää kotinsa”, pääsihteeri sanoi.

Guterres on Yhdistyneiden kansakuntien yhdeksäs miespääsihteeri. Yhtään naista ei toistaiseksi ole nimitetty virkaan.

Guterresin lisäksi 12 muuta ehdokasta olivat ilmaisseet kiinnostuksensa tehtävää kohtaan. Pääsihteeri Ban Ki-moon totesi julkisesti aikaisemmin, että naisehdokkaan valinta YK:n johtotehtävään on ajankohtaista.

”Yhdeksäntenä miespääsihteerinä António Guterresilla on erityinen vastuu maailman naisten ja tyttöjen tukemisessa ja voimaannuttamisessa”, pääsihteeri totesi. ”Työtä on paljon, ja vakuutankin, että jatkan näiden aihepiirien parissa työskentelyä virkakauteni viimeisen päivän viimeiseen minuuttiin asti.

Pääsihteeri Ban Ki-moon on parhaillaan viikon mittaisella vierailulla Euroopassa. Toistaiseksi pääsihteeri on vieraillut Ranskassa, Sveitsissä, Belgiassa, Italiassa ja Saksassa. Tänä viikonloppuna hän vierailee Islannissa.

Lähde: YK:n alueellinen tiedotuskeskus UNRIC

(Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe)