”Koulutusta ei voi ryöstää ihmiseltä pois”

Naisille ja tytöille suurlahjoituksen tehnyt lahjoittaja kannustaa jokaista, jolla vain on mahdollisuus, auttamaan heikommassa asemassa olevia.

Suomen UN Women sai syksyllä huikean 25 000 euron rahalahjoituksen yksityiseltä suomalaiselta lahjoittajalta. Kysyimme mikä sai hänet tekemään tämän merkittävän lahjoituksen:

”Mielestäni jos ihmisellä on varaa auttaa heikompiaan, hänellä on siihen myös moraalinen velvollisuus. Itse halusin tukea järjestöä, joka suuntaisi toimensa naisten ja lasten koulutukseen. Se on luullakseni yksi parhaita kehitysyhteistyön muotoja ja parantaa nimenomaan heikoimpien perheiden asemaa ja elinoloja. Koulutusta ei voi ryöstää ihmiseltä pois”, nimettömänä pysyvä lahjoittaja sanoo.

“Halusin tukea järjestöä, joka suuntaisi toimensa naisten ja lasten koulutukseen. Se on luullakseni yksi parhaita kehitysyhteistyön muotoja.”

Haitalliset asenteet ja esimerkiksi koti- ja hoivatöiden epätasa-arvoinen jakautuminen ovat tyttöjen ja naisten koulutuksen esteenä ympäri maailmaa. Myös naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja fyysiset esteet, kuten riittämättömät saniteettitilat vaarantavat tyttöjen koulunkäynnin tai turvallisuuden koulupäivän aikana. Työsarkaa siis riittää.

“Tällä hetkellä avun kiireellisyyttä korostaa erityisesti ilmastokriisi”, lahjoittaja muistuttaa.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, mutta sen seuraukset heikentävät erityisesti naisten, tyttöjen ja muuten haavoittuvassa asemassa olevien elinolosuhteita. Pahenevan kuivuuden myötä vedenhakumatkat pitenevät, jotka ovat erityisesti naisten ja tyttöjen vastuulla. Niihin kuluva aika on pois tyttöjen koulunkäynniltä ja naisten yhteiskunnallisesta osallistumisesta.

”Koulutuksella on taipumus vähentää perheiden lapsilukua, joten se koituu ekosysteemin ja sitä kautta myös vauraiden maiden eduksi”, lahjoittaja toteaa.

“Koulutuksella on taipumus vähentää perheiden lapsilukua”

Koulutuksella ehkäistäänkin tehokkaasti myös lapsiavioliittoja ja lasten saamista alaikäisenä.

Lahjoittajalle on tärkeää, että tukitoimet suunnataan nimenomaan heikoimmassa asemassa oleville.

”Ilahduimme suunnattomasti tästä merkittävästä lahjoituksesta maailman naisille ja tytöille. Tämä on vahva luottamuksen osoitus maailmanlaajuista tasa-arvotyötämme kohtaan. UN Womenin kautta apu menee perille sinne, missä avuntarve on suurin”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas kiittää.

UN Women parantaa naisten ja tyttöjen pääsyä koulutukseen, puuttuu syrjiviin käytäntöihin sekä tukee naisia ja tyttöjä myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Jokainen lahjoitus on askel kohti tasa-arvoisempaa maailmaa.

 

Tee joululahjoitus maailman naisille ja tytöille täällä. Tutustu myös eettisten lahjojen kauppaamme!

Kuva: Tyttöjä opiskelemassa Syyrian pakolaisnaisille ja -tytöille tarkoitetussa UN Womenin tukikeskuksessa Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa. UN Women/Christopher Herwig