Ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia – ihmisoikeusjulistus 70 vuotta

Lahjoita ihmisoikeustyölle

YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 10.12.1948, tasan 70 vuotta sitten. Julistus kokosi ensimmäistä kertaa yhteen keskeisimpiä oikeuksia, joiden katsottiin olevan universaaleja ja kaikille kuuluvia.

”Näiden 70 vuoden aikana, huolimatta kaikista eroavaisuuksista kulttuurissa, kielessä, uskonnossa ja politiikassa, olemme pyrkineet yhdessä pitämään pystyssä maailmanlaajuisesti järjestelmää, joka pohjaa solidaarisuuteen, jaettuun ihmisyyteen ja sitoutumiseen yleiseen hyvään”, muistuttaa UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Tänään juhlapäivänä, haluamme kuitenkin ilmaista huolemme vastustuksesta, jota ihmisoikeudet ja niiden puolustajat kohtaavat päivittäin. Vastustuksesta, joka hiljentää keskustelun ja torjuu monenkeskisen yhteistyön. Vastustuksesta, joka laittaa vaaraan kansainväliset ihmisoikeusnormit, tasa-arvon, oikeuden ja hyvinvoinnin.

”Tämä versio maailmanjärjestyksestä kukoistaa patriarkaattisissa rakenteissa, jotka alistavat naisia ja vähemmistöjä, joissa hiljennetään ääniä ja joissa ei ole paikkaa niille, jotka kamppailevat yhteisöjemme laitamilla. Sen sijaan se näkee nämä ryhmät epäjärjestyksenä, vähemmän arvokkaimpina osasina yhteisöitämme – maahanmuuttajat, pakolaiset, alkuperäiskansat tai kenet tahansa, joka rikkoo perinteisiä normeja. Se on poissulkeva, ei mukaan ottava. Se keskittyy vääryyksiin oikeuksien sijaan”, toteaa Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Tänään 70-vuotispäivänä haluamme muistuttaa ihmisoikeuksien merkityksestä. Meillä kaikilla on mahdollisuus puolustaa ihmisoikeuksia – tuoda esiin rikkomuksia ja vaatia päättäjiä toimimaan vastuullisesti. Jokainen meistä voi sanoillaan ja teoillaan puolustaa ihmisoikeuksia ja monenkeskistä yhteistyötä sekä tukea naisia ja tyttöjä, jotka puolustavat oikeuksiaan.

Tänään päättyy myös UN Womenin 16 päivän Oranssit päivät -kampanja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Vielä ehdit mukaan – tue UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi ja lahjoita!

 

Kuva: UN Women / Marokossa osana Oranssit päivät kampanjaa Chellahissa Rabatissa vapautettiin oransseja ilmapalloja symbolina tulevaisuudesta ilman naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Marokossa UN Women kumppaneineen tukee radio- ja televisio-ohjelmia nostamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esiin ja järjestää osallistavia teatteriesityksiä ja elokuvanäytöksiä aiheesta.