BLOGI: Epäoikeudenmukainen ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on jo totisinta totta, kirjoittaa Suomen UN Womenin vaikuttamistyön ja viestinnän vastaava Hanne Lyytikkä blogissa.

BLOGI: Olen tavannut ilmastonmuutoksen. En teoreettisena käsitteenä, vaan käsin kosketeltavana ilmiönä. Ilmiönä, joka ei kohtele tasapuolisesti – etenkään naisia ja tyttöjä.

Pohjoisessa ilmastonmuutos näyttäytyy helposti kaukaisena ja teoreettisena ilmiönä mutta monille kehitysmaissa asuville se on pitkään ollut jo totisinta totta. Ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten ne, jotka ovat vähiten vaikuttaneet sen syntyyn. Hirmumyrskyt ja tulvat pyyhkivät kyliä tieltään, parasiitit riekkuvat pelloilla yhä lämpenevässä ilmastossa ja kuivuus vie viimeisetkin maissisadot. Vettä on joko liikaa tai liian vähän.

Ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten ne, jotka ovat vähiten vaikuttaneet sen syntyyn.

Jokaisella meistä on mielikuvamme ilmastonmuutoksesta. Harvemmin lapsimorsian kuuluu tähän kuvastoon. Ilmastonmuutoksen seuraukset ulottuvat kuitenkin yllättävän pitkälle.

Esimerkiksi Mosambikissa yli kaksi miljoonaa kärsii vuodesta 2015 jatkuneesta kuivuudesta. Ruokavarastojen huvetessa ja satojen jäädessä olemattomiksi perheet myyvät tyttärensä avioliittoon – yksi suu vähemmän ruokittavana ja hieman lisätuloja perheelle. Vaihtoehtoja ei ole tai niitä ei nähdä.

Raportit ympäri maapalloa näyttävät huolestuttavaa trendiä: ilmastonmuutoksen aiheuttamien ääri-ilmiöiden vuoksi perheiden elinkeinot ja ruokaturva heikkenevät, ja tämä lisää alaikäisten tyttöjen riskiä joutua avioliittoon. Mosambikissa 48 prosenttia tytöistä on naimisissa alle 18-vuotiaana.

Jokaisella meistä on mielikuvamme ilmastonmuutoksesta. Harvemmin lapsimorsian kuuluu tähän kuvastoon.

Lapsiavioliitot ovat yksi räikeä tyttöihin kohdistuvan väkivallan muoto. Kun tyttö joutuu alaikäisenä naimisiin, tulee hän usein liian varhain äidiksi, jättää koulun kesken ja hänen tulevaisuuden mahdollisuutensa kapenevat. Riski kokea väkivaltaa on myös suuri.

UN Women taistelee sinnikkäästi lapsiavioliittoja vastaan. Monissa maissa onkin onnistuttu saamaan läpi lakeja, jotka kriminalisoivat avioliitot alaikäisten kanssa. Kuitenkin usein lakeja ei noudateta, etenkään hädän hetkellä. Vaikuttamistyön lisäksi UN Women työskentelee asenteiden muuttamiseksi sekä myös naisten taloudellisen aseman vahvistamiseksi, jotta tytöt voisivat pysyä koulussa vaikka ilmastonmuutos toisin tahtoisikin.

 

Tutustu teemasivullamme, miten muuttuva ilmasto vaikuttaa naisten asemaan ympäri maailmaa ja mitä UN Women tekee sen parantamiseksi.

Täältä pääset mukaan tukemaan maailman naisia ja tyttöjä!