fbpx
0 kohdetta
Naiset ja muuttuva ilmasto

Kiihtyvä ilmastonmuutos uhkaa koko ihmiskuntaa, mutta sen seuraukset heikentävät erityisesti naisten, tyttöjen ja muuten haavoittuvassa asemassa olevien elinolosuhteita. Koko planeettaamme koskevan uhan ratkaisemiseksi tarvitaan kaikki mukaan.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo jokaisessa maassa, jokaisella mantereella. Ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat korkeimmalla tasolla koko historiassa, ja kolmena viime vuotena myös maapallon keskilämpötilat olivat mittaushistorian lämpimimmät. Lämpötilan nousun lisäksi maailman maita koettelevat yhä enemmän äärimmäiset sääilmiöt, kuten trooppiset hirmumyrskyt, tulvat ja kuivuus.

Kaikista haavoittuvimpia ilmastonmuutoksen vaikutuksille ovat köyhät kehitysmaat ja niissä erityisesti naiset ja nuoret. Naiset eivät kuitenkaan ole vain ilmastonmuutoksen uhreja, vaan ilmastonmuutoksen vaikutusten asiantuntijoita sekä ilmastokestävien käytäntöjen edelläkävijöitä. Kun naiset pääsevät käsiksi tietoon ja teknologiaan, he ovat tärkeä voimavara ilmastonmuutoksen torjunnassa.

UN Women työskentelee naisten ilmastokestävyyden vahvistamiseksi, puuttuu sukupuolten epätasa-arvoon katastrofeissa sekä tukee naisten osallistumista ilmastopäätöksentekoon. Tutustu tällä sivulla, miten muuttuva ilmasto vaikuttaa naisten asemaan ympäri maailmaa ja mitä UN Women tekee sen parantamiseksi.

Naiset ilmastoasiantuntijoina

Kestävästi tuotettua sähköä 20 minuutissa

Guatemalalainen Martha Alicia Benavente oppi valmistamaan aurinkoenergialla toimivia lamppuja ja auttaa kyläänsä saamaan kestävästi tuotettua sähköä.

Bangladeshin naiset varautuneita katastrofin iskiessä

Chittagong Hill Tracts -alueen naiset tietävät, miten toimia luonnonkatastrofin iskiessä.

Ilmastouutisia maailmalta

Dominican naiset hurrikaanin jälkeen: tukea nousta omille jaloilleen

Pienviljelyllä itsensä elättävät naiset ovat joutuneet kantamaan suuren syyskuussa 2017 riehuneen hurrikaani Marian seurauksista.

Ilmastoälykäs maatalous parantaa Malin naisten toimeentuloa

UN Women vahvistaa Malissa naisten sopeutumista ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin viljelytekniikan modernisoinnin ja säilöntämenetelmien kehittämisen avulla.

Naisia kuunneltava ilmastopäätöksenteossa

Vaikka naiset ovat haavoittuvimpien joukossa ja heillä on paljon tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista, heidän ääntään ja tarpeitaan ei kuulla riittävästi.

Naiset tuovat valon kyliin

Uusiutuvan energian valjastaminen sähköntuotantoon hillitsee ilmastonmuutosta ja on avainasemassa myös naisten työllisyyden edistämisessä kehittyvissä maissa.

Usein nimenomaan naiset ovat päävastuussa energian hankinnasta ja käytöstä yhteisöissään ja perheissään. Ilman nykyaikaisia ja luotettavia energialähteitä naiset käyttävät tuntikausia perinteisten polttoaineiden keräämiseen, joita tarvitaan ruoanlaittoon, kodin lämmittämiseen ja valaistukseen sekä maataloustöihin.

UN Womenin ja UNEP:in yhteistessä ohjelmassa Women’s Entrepreneurship for Renewable Energy koulutetaan naisia kestävistä energiaratkaisuista ja yritystoiminnasta. Kouluttamalla naisia uusiutuvan energian käyttäjiksi ja tuottajiksi edistetään maaseudun sähköistämistä ja vapautetaan naisten ja tyttöjen aikaa palkkatöihin ja koulunkäyntiin. Energiakoulutuksen saaneet naiset nousevat puolestaan tärkeään asemaan yhteisössään.

Tutustu kuvagalleriassa naisiin, jotka ovat opiskelleet aurinkoenergialla toimivan valaistuksen suunnittelua, asentamista ja käyttöä Intian Barefoot Collegessa UN Womenin tuella.

(Kuvat: UN Women/Gaganjit Singh)

 

Ilmastonmuutos horjuttaa merien ekosysteemien tasapainoa. Katso videolta, miten naisten osallistuminen merien suojeluun johtaa parempiin tuloksiin tavoitteiden saavuttamisessa.

Kestävän kehityksen tavoitteet

    

Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan taisteleminen on vahvasti sukupuolikysymys. Kestävän kehityksen tavoite 5, sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen, onkin edellytys kaikkien kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle. Videolla Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen kertoo miksi näin on (YK-liitto).

Tutustu myös ilmaiseen oppimateriaaliimme Ilmastonmuutos – tasa-arvoasia!