Apua Mosulista paenneille naisille ja tytöille

Irakin joukot aloittivat taistelun Mosulia hallussaan pitäviä Isis-taistelijoita vastaan 17.10. Mosul on äärijärjestön viimeinen linnake Irakissa. Sen hallinnan menettäminen merkitsisi valtavaa tappiota jihadisteille.

Avustusjärjestöt ja humanitaariset toimijat ovat varoittaneet taistelujen vaikutuksista Mosulin siviiliväestöön, joka on elänyt Isisin vallan alla kesäkuusta 2014. Operaation alettua tuhannet ihmiset ovat jo joutuneet maan sisäisiksi pakolaisiksi, ja arvioiden mukaan jopa 1,2 miljoonaa ihmistä joutuu jättämään kotinsa taisteluiden edetessä.

» Auta Mosulista pakenevia naisia ja tyttöjä

Debagan leirissä asuu 33 000 maan sisäistä pakolaista. Isisin miehityksen traumatisoima yhdeksänvuotias Aisha* on viimeisimpiä Mosulista saapuneita. Saapumispäivänään hän lähestyi itkien UN Womenin työntekijöitä.

”Aishan kaltaiset tytöt kärsivät vakavasta traumasta ja ovat joutuneet vaihtamaan kotinsa paikkaan, jossa ei ole vuoteita tai perustarpeita. UN Women tarvitsee lisää tukea kattaakseen naisten ja tyttöjen jokapäiväiset tarpeet leireillä”, sanoo UN Womenin työtä Irakissa johtava Pauina Chiwangu.

Hän muistuttaa, että kaikki naiset ja tytöt ovat Isisin miehityksen aikana olleet eristyksissä kotonaan yli kaksi vuotta ilman mitään yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan. Heiltä on viety kunnia, toimeentulo ja voimaantumisen keinot. YK on kutsunut naisten kohtelua barbaariseksi Isisin hallitsemilla alueilla.

avustustarvikkeiden-jakoa
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women huolehtii naisten ja tyttöjen erityistarpeista Mosulin konfliktin aikana.

Aliman*, Debagan leirille vasta saapuneen perheenäidin, tarina vahvistaa Chiwangun sanat todeksi. Alima joutui olemaan kodissaan eristyksissä yli kaksi vuotta ilman yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan Isisin tarkkojen naisia koskevien määräysten vuoksi.

Alima ja hänen kolme tytärtään pakenivat Mosulista pelkät henkilöpaperit ja päällään olevat vaatteet mukanaan. Heidän tilanteensa muistuttaa muiden turvallisuutensa vuoksi pakenevien pakolaisnaisten tilannetta.

» Auta Mosulista pakenevia naisia ja tyttöjä

UN Women on aloittanut hätäavun toimittamisen Mosulista paenneille naisille ja tytöille jakamalla hygienia- ja välttämättömyystarvikepakkauksia Debagan leirissä. Tarvikkeet auttavat naisia säilyttämään ihmisarvonsa vaikeissa leirioloissa.

Naisten tukemiseksi UN Women perustaa myös erityisiä kuulemiskeskuksia pakolaisleireille ja yhteisöihin. Keskusten kautta naiset voivat kertoa tarpeistaan. Naisille tarjotaan myös oikeusapua ja suojelua seksuaaliselta väkivallalta, joka lisääntyy konfliktien aikana.

UN Womenin Pauina Chiwangu kertoo järjestön vedonneen lahjoittajiin lisärahoituksen saamiseksi. Mosulista paenneiden naisten ja tyttöjen tarpeet ovat suuret, mutta rahaa avustustyöhön on liian vähän.

”Konfliktia pakenevat naiset ja tytöt kohtaavat monia esteitä jättäessään entiset kotinsa ja yrittäessään pitää perheensä yhdessä. He selviävät ihmisoikeusrikkomuksista ja seisovat yhteisönsä tukipilareina. Silti naisten ja tyttöjen välttämättömyystarpeet usein unohdetaan. Tämä apu ja tarjoamamme palvelut muistuttavat, että heitä arvostetaan.”

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi