YK: Naisten kohtelu “barbaarista” ISIS -joukkojen alueilla

YK vaatii Irakin ja Kurdistanin alueen hallituksia ja kansainvälistä yhteisöä suojelemaan ISIS-terroristijärjestön valtaamilla alueilla asuvia ja Kurdistanin puolelle paenneita siviilejä. ISIS-taistelijoiden järjestelmälliset hyökkäykset siviilejä vastaan Irakissa näiden uskonnon tai etnisen alkuperän vuoksi voivat jo täyttää tunnusmerkit rikoksesta ihmiskuntaa vastaan, Yhdistyneet kansakunnat varoittaa.

YK:n ihmisoikeusvirasto on erityisen huolissaan naisten kohtelusta Islamilaisen valtion militanttien valvomilla alueilla. ISIS-taistelijat rankaisevat naisia, jotka eivät alistu heidän tulkintaansa islamilaisesta laista. Naisia myydään myös seksiorjiksi. Arviolta 1500 jesidiä ja kristittyä on pakotettu seksiorjuuteen.

YK:n pääsihteerin erityisedustajat Zainab Hawa Bangura ja Nickolay Mladenov kutsuvat naisiin ja lapsiin kohdistuvia tekoja barbaarisiksi. YK-edustajat muistuttavat, että seksuaalinen väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos, jota voidaan pitää myös sotarikoksena.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on tuominnut voimakkaasti seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan Irakissa ja vaatinut kaikkia osapuolia suojelemaan naisia ja tyttöjä. UN Women on erityisen huolestunut ääriliikkeiden kasvun aiheuttamasta uhasta naisten oikeuksille Irakissa ja muilla alueilla.

”UN Women on tyrmistynyt tarkoituksellisesta kohdentamisesta naisiin ja tyttöihin sekä raportoiduista sieppauksista, raiskauksista ja pakkoavioliitoista”, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka sanoi lausunnossaan.

UN Women varoittaa, että naisiin ja tyttöihin kohdistuvilla hyökkäyksillä on pitkään kestävät tuhoisat vaikutukset paitsi naisten, myös perheiden ja yhteiskuntien elämään.