Voiko väkivallasta toipua?

Tue väkivallan uhreja

Koettuaan raiskauksen kotimaassaan Burundissa Beatrice Silas Kasiba menetti toivonsa. Traumaattisen kokemuksen jälkeen hän pakeni Keniaan, jossa elämä piti rakentaa uudelleen. Beatrice sai UN Womenilta tukea toipumiseen ja valmistui ompelijaksi huippuarvosanoin. Nykyään hän toimii mentorina tytöille ompelijan työnsä ohella. 

Beatrice on kotoisin Burundista, joka on yksi maailman köyhimmistä maista. Neljä vuotta sitten maassa alkoivat levottomuudet, kun vallankaappausyritys epäonnistui toukokuussa 2019. Tilanne maassa on yhä epävakaa, ja turvallisuustilanne on erittäin heikko. 

Vuosi 2015 oli käännekohta myös Beatricen elämässä. Hän joutui kotimaassaan raiskauksen uhriksi, minkä jälkeen hän pakeni henkensä edestä ensin Ruandaan ja Ugandaan, kunnes hän vihdoin saapui Keniaan aviomiehensä kanssa. 

Traumatisoitunut ja äärimmäisen uupunut Beatrice kärsi kroonisesta kivusta. “Aikaisemmin olin vahva ja tein rakennustöitä, mutta raiskauksen jälkeen en kyennyt edes kantamaan viiden litran vesisäiliötä.” 

Kun Beatrice tapasi ensimmäistä kertaa humanitaarisenavun työntekijän, hän kysyi tältä: “Jos joku on menettänyt toivonsa, voiko sitä enää palauttaa?” 

Siitä alkoi matka parantumiseen. 

“Käytyäni terapiassa löysin vihdoin hieman mielenrauhaa. Hyväksyin itseni, hyväksyin olevani ihminen kuten muutkin”, hän kertoo. 

“Katso vaikka itse – nyt minä loistan!” 

Beatrice sai huippuarvosanan kansallisessa liiketoimintataidon kokeessa ja nyt hän opettaa räätälöintiä muille pakolaisnaisille ja alueen kenialaisnaisille.

Beatrice oppi ompelemaan UN Womenin tukemassa ohjelmassa ja opettaa nykyään räätälöintiä myös muille pakolaisnaisille. Lisäksi hän toimii mentorina yhteisön tytöille ja rohkaisee heitä palaamaan kouluun. Tytöt kuuntelevat Beatricea, koska hän on kokenut kovia ja selviytynyt siitä. 

Beatricen mielestä on ensisijaisen tärkeää, että tytöt lähetetään kouluun ja heille opetetaan ammattitaitoja oman toimeentulon takaamiseksi. 

“Katso minua. Ompelen, käyn koulussa, opetan muita ja tienaan omat rahani. Olen oppinut budjetoimaan ja säästämään. Osaan käyttää mobiilipankkia. Minusta tuntuu kuin olisin uudessa maailmassa!” 

 

UN Women on tukenut viimeisen vuoden aikana Kalobeyeissa lähes 3 000 naista pääsemään kiinni itsenäiseen toimeentuloon ja kehittänyt heidän taitojaan johtaa. Lisäksi toimintaan kuului vahvasti ennaltaehkäisevä työ naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

 

Tue UN Womenin työtä seksuaalista väkivaltaa vastaan ja jolla vahvistetaan naisten pääsyä heidän kipeästi tarvitsemiinsa taitoihin ja koulutuksiin.

 

Kuvat: UN Women/Ryan Brown