Viiden lapsen yksinhuoltajaäiti menetti puolet tuloistaan koronan takia – UN Women tukee naisten yrittäjyyttä Etelä-Sudanissa

Tue naisten yrittäjyyttä!

 

Koronapandemia on vaikeuttanut radikaalisti naisten toimeentuloa Etelä-Sudanissa. Maassa on vahvistettu heinäkuun alusta lähtien yli 2000 koronavirustartuntaa, ja tartuntojen ehkäisytoimenpiteet ovat ajaneet pienet yritykset ahtaalle. Viiden lapsen yksinhuoltajaäiti Margret Raman on menettänyt koronan myötä yli puolet tuloistaan.

Lähikontaktien vähentäminen, ulkonaliikkumiskiellot sekä ei-välttämättömien yritysten sulkeminen ovat aiheuttaneet radikaaleja seurauksia pienille yrityksille Etelä-Sudanissa. Vaikutukset ovat huomattavia etenkin epävirallisella sektorilla, jossa suurin osa työvoimasta on naisia. Nyt kun yritykset saavat jälleen avata ovensa turvaetäisyyksiä noudattaen, naiset tekevät työtä yritystensä sopeuttamisen eteen ja päästäkseen takaisin jaloilleen.

Margret Raman, 38, on menettänyt kriisin myötä yli viisikymmentä prosenttia tuloistaan. Viiden lapsen yksinhuoltajaäiti elättää perheensä myymällä papuja ja maapähkinöitä Masiya-torilla Yambiossa Etelä-Sudanissa. Lähikontaktien rajoitusten myötä torin kävijämäärät ovat romahtaneet, ja Ramanin yritys on kärsinyt merkittävästi.

Ramanin yritys oli kasvanut viime vuosien aikana sen jälkeen, kun hän oli osallistunut YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin järjestämään yritys- ja taloudenhallintakoulutukseen. Nyt hän on musertunut koronan dramaattisista vaikutuksista hänen rakentamaansa toimeentuloon.

’’COVID-19 on keskeyttänyt yritystemme kasvun’’, Raman sanoo.

’’Pandemian alkamisen jälkeen elämämme ovat muuttuneet kokonaan. Normaaleissa olosuhteissa tuloni ovat noin 28,000 Etelä-Sudanin puntaa (180 €) viikossa. Tuloni ovat nyt pudonneet alle puoleen, noin 10,000 puntaan (64 €) viikossa.’’

 

Kasvomaskeista uusi tulonlähde

Vuodesta 2018 lähtien UN Women ja Change Agency Organization (CAO) ovat tukeneet naisten toimeentuloa ja toimineet sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi Etelä-Sudanissa. Ohjelma on tavoittanut 3650 avunsaajaa, joista 2980 oli naisia. Koronapandemian myötä monet heistä eivät kuitenkaan ole pystyneet ylläpitämään yritystensä kasvua.

Nyt pandemian myötä UN Women tehostaa toimiaan auttaakseen naisia tämän vallitsevan kriisin aikana.

’’UN Women jatkaa naisten yrityskoulutuksia Etelä-Sudanissa ja auttaa heitä laajentamaan yrityksiään tuotteisiin, joille riittää kysyntää myös pandemian aikana’’, UN Womenin Etelä-Sudanin maatoimiston edustaja Paulina Chiwangu kertoo.

’’UN Women tukee tällä hetkellä viittäkymmentäkahta naisten räätäliryhmää, jotka tuottavat kasvomaskeja. Tällä tavalla naiset pystyvät ansaitsemaan elantonsa sen lisäksi, että heidän työnsä auttaa koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisyssä.’’

 

Korona vei ravintolan asiakkaat

Tuotteiden hintojen noustessa ja asiakkaiden vähentyessä ravintolayrittäjät, kuten Helen Poni, ponnistelevat saadakseen yrityksensä sopeutumaan uusiin olosuhteisiin.

Poni, 25, työskentelee liikkuvassa katukeittiössä iltaisin. Hänen isänsä menehdyttyä hän on huolehtinut nuoremmista sisaruksistaan ja jäänyt perheensä ainoaksi elättäjäksi.

’’Ravintolani asiakasmäärät ovat romahtaneet koronaviruksen tuoman pelon takia’’, hän kertoo.

Poni toivoo, että hänen yrityksensä kaltaiset pienyritykset voisivat laajentua, jotta ne voisivat jatkaa toimintaansa.

’’Toivoisin lisää tuloja, jotta voisin vuokrata liiketilan ja pyörittää toimintaa aamusta iltaan. Voisin ansaita enemmän tuloja pidempien työtuntien ansiosta. Tällä hetkellä työt jäävät iltaan, sillä päivällä ei ole tilaa.’’

Etelä-Sudanissa useimmat naisten omistamat yritykset ovat pienikokoisia. Pudonneet tulot ovat pakottaneet muun muassa Ramanin tekemään vaikeita päätöksiä yrityksensä tulevaisuuden suhteen.

’’Olen perunut paljon suunnitelmia, joita minulla oli tälle vuodelle’’, hän kertoo.

’’Olin esimerkiksi suunnitellut ostavani siemeniä ja kasvattavani maissipeltoni pinta-alaa ravinnonsaannin turvaamiseksi Etelä-Sudanin sadekauden aikana ja myyväni maissia Maailman ruokajärjestö WFP:lle kauden lopussa.’’

 

Pienyrittäjät puhaltavat yhteen hiileen

Raman sekä muut pienyrittäjät kääntyvät toistensa puoleen vaikeina aikoina.

Osana UN Womenin ohjelmaa Etelä-Sudanissa on perustettu yhteisön säästö- ja lainaryhmä, jonka jäsen myös Raman on. Säästöryhmän toimintaa on päätetty jatkaa myös kriisin aikana. Noudattaakseen turvavälejä ryhmä on päättänyt kokoontua vain jäseniä edustavan hallituksen kesken päätöksenteossa liittyen säästöjen hallinnoimiseen ja lainojen myöntämiseen.

Esimerkiksi viime kuussa säästöryhmä auttoi erästä jäsentä, joka tarvitsi 30 000 Etelä-Sudanin puntaa (194 €) vihannesten torimyymistä varten. Lainan avulla hän pystyi jatkamaan yritystoimintaansa ja elättämään perheensä. Lainan takaisinmaksuaika on enintään kaksi kuukautta sen jälkeen, kun jäsen on tehnyt voittoa ja yritys pystyy seisomaan omilla jaloillaan.

Säästöryhmä antaa yleensä korottomia lainoja yhteisön naisille, joilla on liikeideoita muttei varaa niiden toteuttamiseksi.

”Säästäminen ja lainaaminen jatkuu, sillä tämä on ainoa tapa turvata pienten yritystemme tulevaisuus’’, Raman sanoo.

Tue naisten yrittäjyyttä!

UN Women tukee naisten toimeentuloa, jakaa hygieniatarvikkeita ja tekee väkivallan vastaista työtä auttaakseen naisia ja tyttöjä selviytymään koronakriisistä. Kriisi lisää sukupuolittunutta väkivaltaa ja heikentää sukupuolten välistä tasa-arvoa entisestään. Lue lisää koronapandemian vaikutuksista naisiin ja tyttöihin sekä UN Womenin toiminnasta kriisin aikana täällä

 

Kuvat: UN Women/ Estella Turukoyo John