Turvallisten koulujen puolesta

Desirée Akpa Akpro Loyou oli vain kahdeksan- tai yhdeksänvuotias, kun hän joutui ensimmäistä kertaa kouluavustajan koskettelun kohteeksi. Hyväksikäytön kokemukset saivat tytön kääntymään sisään päin ja epäilemään kaikkia miehiä ja poikia.

”Väkivalta voi estää tyttöjä opiskelemasta, varsinkin jos syyllinen on oma huoltaja tai opettaja. Se vaikuttaa oppimistuloksiin”, Desirée sanoo.

Tänään 37-vuotias Desirée on sosiaalityöntekijä ja Voices against violence -opinto-ohjelman kouluttaja. Kyseessä on partiotyttöjen maailmanliiton ja UN Womenin yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä 800 000 lasta ja nuorta oppii toimimaan tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan eri puolilla maailmaa. Desiréen tehtävänä on lisätä tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta niin Norsunluurannikon kouluissa kuin järjestää aiheesta koulutuksia muille avainhenkilöille.

Desiréen ponnistelut edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteita 4 ja 5 laadukkaasta koulutuksesta ja sukupuolten tasa-arvosta. Nämä tavoitteet tunnustavat ihmisoikeuskoulutuksen merkityksen ja sisältävät pyrkimyksen kaiken naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

”Kun seison korokkeella ja puhun neljänsadan oppilaan edessä kouluissa tapahtuvasta väkivallasta ja riskitekijöistä, jaan omat kokemukseni, joista olen selviytynyt. Kun tietoisuus kouluissa lisääntyy, se johtaa väkivallan vähenemiseen”,  Desirée Akpa Akpro Loyou sanoo.

Keskusteluissa oppilaiden kanssa nousee esiin useita väkivalta- ja hyväksikäyttötapauksia, etenkin tyttöjen kokemina. Usein syyllisiä ovat opettajat, jotka ovat vastuussa tyttöjen opettamisesta.

”Elämäntarinani kiinnittää heidän huomionsa. Haluan kannustaa tyttöjä puhumaan ongelmistaan ja lopettamaan vaikenemisen.”