Toivoa väkivallasta selviytyneelle   

Oman aviomiehensä väkivallan kohteeksi joutunut Dafina pääsi UN Womenin tuella irti väkivallan kierteestä. Nyt Dafinalla ja hänen pienellä tyttärellään on mahdollisuus uuteen alkuun. 

Kun Dafinan* miehen fyysinen ja psyykkinen väkivalta kävi sietämättömäksi, Dafina hakeutui perheväkivallan yksikköön Kosovon poliisilaitokselle. UN Womenin työn ansiosta Dafinaa oli vastassa ymmärtäväinen ja asiantunteva henkilökunta. Hän sai kertoa tarinansa rauhoittavassa ympäristössä, ja hänen tilanteensa otettiin vakavasti. Keskustelun jälkeen Dafina ja hänen tyttärensä saatettiin turvakodille, jossa he ovat asuneet nyt seitsemän kuukautta.

“Jos väkivaltaa tapahtuu yhdesti, se tapahtuu uudestaan. Täytyy olla tarpeeksi rohkea lopettaakseen se ennen kuin väkivalta kovenee ja siitä tulee hengenvaarallista”, Dafina kertoo.

Kaikki tarinat perheväkivallasta eivät käänny paremmiksi. Maailmassa joka kolmas nainen on kokenut väkivaltaa ja jopa 70 prosenttia väkivaltatapauksista tapahtuu kotona, uhrin läheisen tekemänä. Elämme edelleen todellisuudessa, jossa 137 naista tapetaan joka päivä perheenjäsenensä toimesta.

Perheväkivalta koetaan monesti yksityisenä, kodin seinien sisällä tapahtuvana asiana, jota halutaan jopa salata.

UN Women auttaa Dafinan kaltaisia selviytyjiä saamaan tarinalleen parhaimman mahdollisen lopun. Kosovossa olemme esimerkiksi tuoneet yhteen eri tahoja, jotta apu väkivaltaa kokeneille olisi mahdollisimman helposti saatavilla. Kosovon poliisi puuttuu perheväkivaltaan tehokkaammin, ja turvakotien ja poliisin yhteistyö on tiivistynyt.

Nykyään Dafina suhtautuu tulevaisuutensa toiveikkaasti ja uskoo parempien aikojen olevan vielä edessä hänelle ja tyttärelleen. Dafina on myös saanut tukea tulevaisuuden suunnitelmiinsa turvakodista ja pian nuori äiti aloittaakin palkallisen harjoittelun. Orastava innostus kuuluu Dafinan äänestä:

”Minulla on niin paljon unelmia, joita toivon saavuttavani. Haluan saada työn, tulla itsenäiseksi ja tehdä itse päätöksiä elämästäni.”

 

Teemme sinnikkäästi töitä, jotta väkivaltaa kokeneet saisivat tarvitsemaansa tukea matalalla kynnyksellä juuri silloin, kun he sitä tarvitsevat. Edistämme valtioiden lainsäädäntöä, joka suojelee väkivaltaa kohdanneita ja saattaa väkivallan tekijät vastuuseen. Ennaltaehkäisemme väkivaltaa vaikuttamalla asenteisiin ja kouluttamalla naisia ja nuoria oikeuksistaan ja väkivallattomasta elämästä. 

 

*nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi

 

UN Womenin ja YK:n jokavuotinen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on käynnissä 25.11.–10.12.

Kuvat: Kat Jayne/Pexels, Unsplash/Kat J