Mennään bussilla – turvallisesti!

Sopimatonta koskettelua, seksuaalista väkivaltaa, kiristystä, ryöstöjä, uhkauksia, häirintää. Bussimatka Papua-Uuden-Guinean pääkaupungissa Port Morebyssa tarkoittaa naisille melkein takuuvarmasti kokemusta väkivallasta.

UN Womenin tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia naisista ja tytöistä on kokenut jonkinlaista väkivaltaa busseissa ja takseissa, odottaessaan pysäkillä tai kävellessään niille.

”Haluan lasteni elävän yhteiskunnassa, jossa ei ole naisiin kohdistuvaa väkivaltaa”, sanoo viiden lapsen yksinhuoltajaäiti Helen.

Hän on yksi naisista, joka on löytänyt UN Womenin tuella toimivan linja-auton, joka tunnetaan nimellä Meri Seif Bus. Kyse on pelkästään naisille ja tytöille tarkoitetusta bussista, joka tarjoaa turvallisen tilan, jossa naiset ja tytöt voivat keskustella rauhassa turvallisuuteen ja liikkumiseen vaikuttavista asioista.

Ensimmäisinä toimintakuukausinaan elokuusta joulukuuhun 2015 Meri Seif Bus kuljetti 47 000 naismatkustajaan Gerehyn ja Port Moresbyn kaupunkien välillä. Aloitteen menestys johti toisen reitin lisäykseen helmikuussa 2016 ja vielä kolmanteen loppuvuodesta.

» Oranssit päivät: Lahjoita naisille ja tytöille

Kun kaupunki on turvallinen naisille ja tytöille, se on turvallinen kaikille.
Kun kaupunki on turvallinen naisille ja tytöille, se on turvallinen kaikille.

UN  Womenin Turvallinen liikenne naisille ja tytöille -ohjelma tekee liikenneinfrastruktuurista aiempaa naisystävällisempää. Naisille tarkoitetut bussit ovat osa pyrkimystä lopettaa seksuaalinen häirintä julkisilla paikoilla. Ohjelma kouluttaa myös julkisia liikenneviranomaisia ja bussinkuljettajia ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa julkisessa liikenteessä.

Naisten omat bussit eivät voi olla pysyvä ratkaisu, vaan häirinnän ja väkivallan on loputtava niin, että kaupunki on turvallinen kaikille. Ohjelman onnistumiseksi on tärkeää, että siihen osallistuvat niin naiset kuin miehet ja eri-ikäiset ihmiset nuoria unohtamatta.

”Minusta koulussa, erityisesti peruskoulussa, pitäisi olla enemmän seksuaalista ahdistelua käsitteleviä ohjelmia, jotta pojat oppivat kunnioittamaan tyttöjä. Vanhempien pitäisi opettaa poikia olemaan parempia kansalaisia”, sanoo 14-vuotias Patricia.

Hänen näkemystään tukee UN Womenin työtä Papua-Uudessa-Guineassa johtava Jeffrey Buchanan. Hän korostaa, että naisten ja tyttöjen pitää ottaa kaupunki haltuunsa. Heidän pitää voida matkustaa bussilla, kävellä kouluun ja töihin ja nauttia elämästä ilman pelkoa.

”Kun kaupunki on turvallinen naisille ja tytöille, se on turvallinen kaikille”, Buchanan sanoo.

(Kuvat: UN Women/Marc Dozier)