“Haluan auttaa kyläni naisia synnyttämään turvallisesti”

(Kuva: UN Women/Hamayoon Sediqi)
(Kuva: UN Women/Hamayoon Sediqi)

22-vuotias Rayhan Alem päätti ryhtyä kätilöksi jo teinityttönä, kun hänen naapurinsa kuoli synnytyksessä. Kaukaisesta Badakhsan maakunnasta kotoisin oleva Rayhan valmistui kätilöopistosta viime vuonna ja on nyt UN Womenin tuella työharjoittelussa Ali Seenan sairaalassa Kabulissa.

Äitiysterveyden tilanne kaipaa kipeästi kohentamista Afganistanissa. Siihen tarvitaan ammattitaitoista henkilökuntaa, mutta sitä ei ole riittävästi. Äitiysterveyspalveluissa on lähes 80 prosentin henkilöstövaje.

Asiaa vaikeuttaa entisestään se, että perinteisten näkemysten vuoksi monet naiset eivät voi olla miespuolisen työntekijän hoidettavana. Siksi naisten kouluttaminen hoitajiksi ja kätilöiksi on elintärkeää.

“Kaikki tietävät, että kätilöiden puute on iso ongelma Afganistanissa ja yksi syy korkeisiin äitiyskuolleisuuslukuihin. Uskon, että kuolleisuus laskee, kun pätevien kätilöiden määrä nousee”, Rayhan sanoo.

Rayhan kertoo naapurinsa kuolemasta, jolla oli suuri vaikutus nuoren tytön ajatteluun.

“Se todella satutti minua. Ajattelin, että jos tulisin kätilöksi, voisin auttaa kyläni naisia synnyttämään turvallisesti.”

Rayhanin perhe tuki päätöstä ja lupasi seistä aina tytön rinnalla. Nyt hänen unelmastaan on tulossa totta, kiitos UN Womenin tarjoaman harjoittelustipendin ja työllistymiskoulutuksen. Rayhan kertoo opiskelleensa kaksi kuukautta ansioluettelon laadintaa, työnhakua, työhaastatteluihin valmistumista ja muita tärkeitä taitoja. Sen jälkeen hän pääsi aloittamaan harjoittelun sairaalassa.

“Olen todella innoissani tästä. Tämä on loistava mahdollisuus harjoitella kätilön työtä ja kehittää sen vaatimia taitoja”, Rayhan kertoo.

Kabulissa tapahtuvan harjoittelun jälkeen Rayhan palaa takaisin kotimaakuntaansa Badkshaniin, jossa hän alkaa työskennellä kylänsä klinikalla.

“Tiedän, että se tulee olemaan vaikeaa, koska olen vasta valmistunut, eikä minulla ole paljon kokemyusta. Luultavasti klinikalle synnyttämään tai neuvontaan tulevat naiset eivät luota asiantuntemukseeni, joten minun pitää tehdä kovasti töitä voittaakseni ihmiset puolelleni”, Rayhan tuumii.

“Ilman UN Womenin työharjoitteluohjelmaa en olisi koskaan voinut toteuttaa unelmaani tulla ammattitaitoiseksi kätilöksi. Muistan, kuinka ensimmäisenä päivänä luokassa en uskaltanut puhua muiden edessä, koska olin niin ujo. Saatuani johtajuuden ja viestintätaitojen koulutusta pystyn nyt hyödyntämään oppimiani taitoja ja puhumaan omalla äänelläni.”

SDG_E_Individual IconsSDG_E_Individual Icons