Haluan ansaita oman elantoni!

Anisa Marama, 79, on myynyt Fidžin pääkaupungin Suvan torilla 60 vuoden ajan.

”Pidän työstäni, koska se pitää minut aktiivisena. Olen ennemmin täällä kuin kotona, ja on parempi, että ansaitsen oman elantoni enkä tukeudu lapsiini. Lopetin koulunkäynnin seitsemänvuotiaana, koska vanhemmillani ei ollut enää varaa lähettää minua sinne. Sen sijaan autoin kotitöissä.”

Anisa on osallistunut UN Womenin Markets for Change -ohjelman koulutuksiin. Ohjelma auttaa edistämään köyhyyttä vastustavaa kestävän kehityksen tavoitetta numero 1 ja työllisyyttä puoltavaa kestävän kehityksen tavoite kahdeksaa.

Anisan oli vaikea elää miehensä kanssa. Kun mies menetti työpaikkansa, he muuttivat Suvaan ja Anisa alkoi myydä torilla.

”Mieheni ei saanut uutta työtä ja minun täytyi todella taistella. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin alkaa tehdä jotakin perheeni elättämiseksi. Kaikki, minkä ansaitsin, meni lasteni tukemiseen. Se saa minut palaamaan tänne päivittäin”, Anisa kertoo.

Anisa herää joka päivä kello 5.30 ollakseen torilla ennen seitsemää.  Työpäivä kestää iltakuuteen asti. Hyvänä päivänä hän ansaita reilut 40 euroa, mutta joinakin päivinä hän istuu yksikseen, eikä myy mitään.

UN Womenin -ohjelman myötä Anisa on nähnyt torilla paljon muutoksia verrattuna siihen, kun hän aloitti työnsä.  Hän on onnellinen nähdessään muutosten parantavan naistorimyyjien elämää.