Eisha toi sähkövalon tansanialaiseen syrjäkylään
Eisha Mohammed (41) riipi ennen niukan elannon kokoon raskailla peltotöillä, mutta tänään hän menee joka päivä uuteen työpaikkaansa, yhteisön aurinkoenergiapajaan syrjäisessä Mjimweman kylässä Tansaniassa.
”Kun saavun, aloitan järjestelemällä työkaluni ja sitten alan korjata valaisimia ja muita laitteita”, Eisha kertoo. Ylpeyttä äänessään hän sanoo olevansa erittäin hyvä työssään.
Eisha on yksi eri puolilta maailmaa olevista naisista, jotka UN Womenin tuella ovat kouluttautuneet aurinkoenergian asiantuntijoiksi Intian Barefoot Collegessa. Köyhistä maalaiskylistä kotoisin olevat naiset ovat saaneet täysin uuden roolin: heistä on tullut paikallisia vihreän talouden vetureita, jotka asentavat aurinkoenergialla toimivat sähköt kotikyliinsä.
Saavutus ei ollut itsestäänselvyys vammaiselle Eishalle.
”Vaikka olen vammainen, matkustin pois kylästäni, lähintä kaupunkiakin kauemmaksi ja aina toiseen maahan asti, jossa opiskelin”, hän sanoo.
”Vaikka räpiköin aluksi, lopulta opin taidot ja voin nyt käyttää osaamistani kotikyläni auttamiseen.”
Naisilla tärkeä rooli kestävässä kehityksessä
YK:n jäsenmaat hyväksyivät syyskuussa 2015 uuden, maailmanlaajuisen tiekartan vuoteen 2030 ja siihen liittyvät kestävän kehityksen tavoitteet. Kaikkia maita koskevien tavoitteiden päämääränä on pelastaa planeettamme ja tehdä siitä seuraavien vuosien aikana parempi paikka kaikille ihmisille.
Kestävän kehityksen tavoite 13 keskittyy ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksia vastaan taistelemiseen. Ilmastonmuutos ei ole sukupuolineutraali: se on suurin uhka monille haavoittuvaisimmille ihmisille, joista suuri osa on köyhiä naisia. Heidän kannaltaan ilmaston muuttuminen on jo päivittäinen tosiasia. Monet joutuvat käyttämään aina vain enemmän aikaa ruuan, polttoaineen ja veden hakemiseen
Kotitalouksissa naiset ovat usein pääasiallisesti vastuussa energiasta. Kun nykyaikaisia energialähteitä ei ole saatavilla, he käyttävät joka päivä tuntikausia ruuanlaittoon ja kodin lämmittämiseen tarvittavan polttoaineen keräämiseen.
Kotitalouksien pääasiallisina energiavastuullisina naisilla voisi olla merkittävä rooli kestävän, nykyaikaisen energian käytön laajentamisessa. Yhtenä kestävän kehityksen tavoitteena onkin edullisten, luotettavien, kestävien ja uudenaikaisten energiamuotojen tuominen kaikkien ulottuville.
Tätä tavoitetta Eisha Mohammed ja hänen kaltaisensa naiset ympäri maailman tekevät UN Womenin tuella todeksi ympäri maailman. Eishan kotikylässä ihmisillä on ensimmäistä kertaa käytössään sähkövaloa – ilman haitallisia päästöjä.
”Ennen kylämme pimeni auringon laskettua, mutta nyt meillä on valoa. Juuri äsken kaksi lasta tuli tuomaan aurinkoenergialampun minulle korjattavaksi. He hymyilivät leveästi. Tänä iltana he pystyvät tekemään läksynsä”, Eisha myhäilee.