Turvassa politiikassa -tilaisuus 20.11. käynnistää Oranssit päivät -kampanjan

Naispoliitikkoihin kohdistuva häirintä ja vihapuhe ovat uhka demokratialle. UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanja käynnistetään tänä vuonna Turvassa politiikassa -tilaisuudella maanantaina 20.11. Tilaisuudessa katsotaan Viisi valittua -dokumenttisarjan ensimmäinen osa sekä pyritään löytämään ratkaisuja naispoliitikkojen kohtaamaan häirintään. Tilaisuuteen voi osallistua Oodissa Helsingissä sekä etänä.

Olisiko aika jo politiikan #MeToo:lle?

YK:n kansainvälistä Oranssit päivät -kampanjaa naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietetään vuosittain 25.11.–10.12. UN Women Suomen tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan teemana on turvassa kaikkialla. Kampanja peräänkuuluttaa jokaisen naisen ja tytön oikeutta turvalliseen ja väkivallan ja häirinnän uhasta vapaaseen olemassaoloon kaikkialla, myös politiikassa.

Avaamme Oranssit päivät -kampanjan 20.11. UN Women Suomen syyskokouksella ja Turvassa politiikassa -tilaisuudella, joka järjestetään yhdessä dokumenttisarjan ohjaajan Mia Halmeen sekä Helsingin keskustakirjasto Oodin kanssa.

Päivämäärä: Ma 20.11.2023
Kellonaika: (16.00 -) 18.15–20.00
Sijainti: Kino Regina, Oodi (ja etänä)

Tilaisuudessa katsotaan dokumenttisarjan ”Viisi valittua” ensimmäinen osa ”Tytöistä poliitikoiksi”. HBO Maxin dokumenttisarjassa seurataan Marinin hallitusviisikkoa ja se kertoo naisista johtajina politiikassa.

Dokumentin katsomista seuraa paneelikeskustelu, joka keskittyy naispoliitikkojen kohtaamaan häirintään ja ratkaisujen löytämiseen siihen puuttumiseksi. Keskustelijoina kuullaan osaavia naisia puoluepolitiikan eri laidoilta mm. Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Eva Biaudet (r.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Li Andersson (vas.). Keskustelijoina lisäksi päätöksentekijöihin kohdistuvaa vihapuhetta tutkinut dosentti Tuija Saresma sekä dokumenttisarjan ohjaaja Mia Halme.

Tilaisuuden aikataulu: 

16.00– n. 17.30 UN Women Suomen yhdistyksen syyskokous (vain UN Women Suomen jäsenille)

n. 17.30–18.15 Tasa-arvon tukijoiden verkostoitumista ja kevyttä syötävää (Kino Reginan edessä, lämpiössä) (avoin kaikille)

18.15–20.00 Turvassa politiikassa -tilaisuus (avoin kaikille)

  • Avajaissanat, Jaana Hirsikangas, UN Women Suomen toiminnanjohtaja
  • Dokumenttisarja ”Viisi valittua” ensimmäisen osan katsominen
  • Mia Halme, ohjaajan puheenvuoro
  • Paneelikeskustelu: Naispoliitikkojen kohtaama häirintä ja sen vaikutukset naisten osallistumiseen politiikassa
    • Panelistit: Eva Biaudet (r.), Maria Ohisalo (vihr), Li Andersson (vas), tutkija, dosentti Tuija Saresma
    • Moderaattori: Yagmur Özberkan
  • Puheenvuoro: kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.)
  • Loppusanat

 

Tilaisuus on mennyt jo. Tallenteen tilaisuudesta löydät täältä.  

 

Tilaisuuden saavutettavuus

Kino Regina sijaitsee Helsingin keskustakirjasto Oodin tiloissa. Sisäänkäynnit teatteriin ovat Oodin sisäänkäyntejä, jotka ovat kaikki esteettömiä, kynnyksettömiä ja varustettu sähköisesti avautuvilla ovilla sekä äänimajakoin. Kulku saliin tapahtuu leveitä käytäviä pitkin. Kansalaistorilta sisälle tullessa käännytään vasemmalle ja kuljetaan kahvilan ohi, kunnes vasemmalla eteen tulevat Kino Reginan lipunmyyntitiski sekä sisäänkäynti. Esteetön reitti Reginalle on opastettu myös kohoraitaopasteella lattiassa.

Salissa on kaksi pyörätuolipaikkaa. Ne sijaitsevat eturivissä, yksi paikka kummassakin päässä eturiviä. Lisäksi eturivin edustalla on reilusti vapaata tilaa, johon voidaan ottaa myös pyörätuolia käyttäviä asiakkaita. Saliin on leveät ovet. Salissa ja palvelupisteessä on induktiosilmukka. Lipuntarkastusväliköstä löytyy induktiosilmukan kuuluvuuskartta, josta selviää, että eturivi ja takarivi ovat induktiosilmukan kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Oodin esteettömät wc-tilat sijaitsevat K-kerroksessa. Kulku sinne tapahtuu kahvion ja Kino Reginan välissä sijaitsevalla hissillä. Hissin painikkeiden alle on sijoitettu roskakoreja. K-kerroksessa on kolme esteetöntä wc-tilaa. Kunkin esteettömän wc-tilan ovissa on vaakavetimet. Tiloissa on myös reilusti tilaa liikkua. Wc-istuimen vieressä olevat tukikahvat ovat kiinnitetty seinään. Lähin yksittäinen esteetön vessa sijaitsee elokuvasalin lämpiössä lipunmyyntipisteen vieressä. Ovi ei ole yleisessä asiakaskäytössä ja siitä puuttuu opastekyltti. WC on lukittu, ja oven saa auki pyytämällä henkilökunnan apua.