BLOGI: Aurora nuorten silmin – keiden ääniä kuunnellaan ja minne olemme matkalla?
Ylen tulevaisuustapahtuma Aurora käsitteli nuorille tärkeitä teemoja, mutta aito moniarvoisuus, nuorten kuuleminen ja tulevaisuuteen katsominen jäivät vielä puutteellisiksi, kirjoittavat Generation Equality -aktivistit Hilda Lundstedt ja Maria Palmu.
Generation Equality -tasa-arvokampanjassa toimiva nuorten ryhmämme pääsi mukaan tulevaisuustapahtuma Auroraan, jonka Yle järjesti Levillä. Aurora-tapahtumien on määrä keskittyä yhteiskunnalliseen keskusteluun yhdenvertaisuuden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Tänä vuonna 19. marraskuuta järjestetyn tapahtuman teemana oli sukupuolten tasa-arvo, jota lähestyttiin esimerkiksi vallan, häirinnän ja teknologian kautta.
Tapahtumaan oli kutsuttu joukko erilaisia ihmisiä, kuten astronautti Karen Nyberg, punk-solisti Anni Lötjönen, TietoEVRYn toimitusjohtaja Satu Kiiskinen sekä toimittaja-tuottaja Riku Rantala, jotka osallistuivat keskusteluun omista näkökulmistaan. Tapahtuman avaushaastatteluun oli kutsuttu etäyhteydellä myös Sophia-robotti Hong Kongista.
Tämähän kuulostaa hyvältä ensilukemalta. Pintaa syvemmälle raapaisemalla voidaan huomata kuitenkin monta ryhmää, jotka olisivat meistä nuorista myös ansainneet paikan valokeilassa. Esimerkiksi POC (people of color) -taustaisten naisten ja alueen alkuperäiskansan saamelaisten osallisuus jäi lähinnä performatiiviseksi.
Tapahtumassa kuultiin myös keskusteluja, jotka jäivät katsomaan vanhaa, kun olisi ollut tilaisuus katsoa yhdessä eteenpäin.
Aurora olisi voinut olla paljon enemmän – ja toivottavasti onkin sitä vuosittain järjestettävän tapahtuman tulevina vuosina.
Missä nuorten ääni voisi kuulua?
Tapahtumaan kutsuttu puhujajoukko keskusteli moninaisista aiheista Afganistanin tilasta aina digitaalisiin sukupuolikuiluihin ja häirintään. Kiinnostavat puhujat ja erilaiset kommentit herättivät meissä ajatuksia, kysyttävää ja ideoita, vaikka muille jakaa – tila jakamiseen vain puuttui!
Intiimit keskustelutilat ja tiedostava kuuntelijajoukko olisivat olleet omiaan jatkamaan keskustelua pidemmälle ja ehkä jopa pääsemään keskusteluista kohti rohkeaa toimintaa ja uusia ratkaisuja.
Taustaltaan moninaisempi puhujajoukko olisi voinut tuoda keskusteluun uusia puolia, joita nykyinen aktiivisesti osallistuva ryhmä ei ehkä osaa nähdä. Nuoretkin olivat Aurorassa paikalla, mutta ääni jäi kaikumaan kulisseihin.
Onko tuntureilla enemmän tilaa haaveilla tulevasta?
Aurorassa tunturiin luotiin tila, jossa olisi meistä ollut mahdollista sukeltaa syvemmälle. Palasimme koronapandemiaan ja #metoo-liikkeeseen, mutta olisi ollut tärkeää nostaa katse nopeasti tulevaan.
Mitä teemme pandemian jatkuessa? Miten varmistamme, että pelejä voisi striimata piilottamatta omaa sukupuoltaan ja että lasikattojen murtaminen jatkuu siellä, missä niitä on vielä murrettavina?
Millainen on tulevaisuuden media?
Keskustelujen lisäksi pääsimme pohtimaan, miten Yle mediana voisi toimia paremman ja vastuullisemman keskustelukulttuurin rakentajana. Kaiken kaikkiaan meistä on tärkeää, että valtaa käyttämässä, päätöksiä tekemässä ja sisältöä tuottamassa on erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista. Näin saamme monenlaisia näkökulmia, todellisuuksia ja laajemman ymmärryksen ilmiöiden taustalla vaikuttavista asioista. Lisäksi tämä tukee ja parantaa tiedon saavutettavuutta.
“Kaiken kaikkiaan meistä on tärkeää, että valtaa käyttämässä, päätöksiä tekemässä ja sisältöä tuottamassa on erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista. Näin saamme monenlaisia näkökulmia, todellisuuksia ja laajemman ymmärryksen ilmiöiden taustalla vaikuttavista asioista.”
Meistä on myös tärkeää, että Ylen kaltaisen median tapahtumissa noudatetaan turvallisen tilan periaatetta. Se mahdollistaa yhteiskunnallisen osallistumisen sekä syventymisen tasa-arvokysymyksiin.
Valitettavasti Aurorassa turvallisen tilan periaatteet eivät toteutuneet kaikkien kohdalla, sillä saamenpukuihin pukeutuneita ihmisiä oli aseteltu päälavan reunalle ikään kuin koristeiksi tai vetonauloiksi. Kyseinen tila olisi voinut mahdollistaa saamelaisten oikeuksien ajamisen ja antaa heille itselleen areenan keskustella saamelaisille tärkeistä aiheista.
Toivottavasti Auroran tulevina vuosina pääsemme todella rakentamaan sitä tulevaisuuden utopiaa, jonka aiomme muuttaa unelmasta todellisuudeksi.
Miksi kirjoitamme tästä?
Palautteen antaminen on välittämistä ja luottamuksen osoitus siitä, että uskoo toisen kykenevän ymmärtämään ja kehittämään. Kirjoitamme tätä, koska uskomme muutoksen mahdollisuuteen ja tulevaisuuden potentiaaliin.
Alusta, jonka Yle tarjoaa, voi tukea ja olla osana kasvua kohti tasa-arvoisempaa maailmaa. Kuunnellaan ja kunnioitetaan toisiamme, opetellaan ja ymmärretään. Pysähdytään ja annetaan tilaa heillekin, joita liian usein emme ole kuunnelleet. Luotetaan siihen, että heillä on painavaa sanottavaa.
“Kuunnellaan ja kunnioitetaan toisiamme, opetellaan ja ymmärretään. Pysähdytään ja annetaan tilaa heillekin, joita liian usein emme ole kuunnelleet.”
Kirjoittajat ovat tasa-arvoaktivisteja, jotka toimivat Planin ja UN Womenin koordinoimassa Generation Equality -nuortenryhmässä.
Kuva: Linda-Lotta Luhtala / UN Women Suomi