Naiset, rauha ja turvallisuus
21.5. Kevätkokouspäivä: konfliktien unohdetut naiset
UN Women Suomen kevätkokouspäivänä lauantaina 21. toukokuuta järjestetään jäsenille suunnattua ajankohtaisohjelmaa sääntömääräisen kokouksen lisäksi.
Konfliktien unohdetut naiset -tapahtumassa kuulemme muun muassa Ukrainan tilanteesta, konfliktien yhteydessä esiintyvästä rasismista, Suomen 1325-verkoston Naiset, rauha ja turvallisuus -työstä sekä Etelä-Sudanin konfliktista ja seksuaalisesta väkivallasta sodankäynnin välineenä.
Kevätkokouspäivä järjestetään etänä. Kokousosio aloitetaan klo 12.30 feministisen ja antirasistisen Fem-R:n perustajajäsen Pazilaiti Simayijiangin johtamana ja ajankohtaisohjelma klo 14.30 UN Women Ukrainan työhön osallistuvan ja humanitaarisen työn asiantuntija Merit Hietasen juontamana.
Ilmoittautumislomakkeen löydät alempaa sivulta. Tule mukaan!
Huom. Jos et ole vielä jäsen, liity osaksi globaalia tasa-arvoliikettä täällä. Jäsenmaksun maksaneilla henkilöjäsenillä ja järjestöjäsenillä on sääntömääräisessä syyskokouksessa läsnäolo- ja äänioikeus, ja kannatusjäsenillä on läsnäolo-oikeus.
UN Womenin Ukrainan maatoimiston edustaja Erika Kvapilová
UN Womenin Ukrainan maatoimiston edustaja Erika Kvapilová tulee osallistumaan ajankohtaisohjelmaan. Hän kertoo puheenvuorossaan tyttöjen ja naisten tilanteesta sekä UN Womenin työstä Ukrainan sodan keskellä.
Kvapilová on työskennellyt pitkään UN Womenilla ja on Ukrainan lisäksi tehnyt töitä naisten oikeuksien edistämiseksi mm. Georgiassa, Länsi-Balkanilla ja Turkissa.
Tapahtumassa mukana:
Erika Kvapilová, UN Womenin Ukrainan maatoimiston edustaja: Tilannepäivitys UN Womenin työstä Ukrainasta, naisten ja tyttöjen asema sodassa
Ulkar Aghayeva, Fem-R järjestön puheenjohtaja: Konfliktit ja rasismi
Elina Korhonen, Suomen 1325-verkoston puheenjohtaja ja Väestöliiton kansainvälisten asioiden johtaja: 1325-verkoston toiminta & naisten ja tyttöjen seksuaali-ja lisääntymisoikeudet konflikteissa
Elina Viitasaari, UN Women Suomen hallituksen jäsen ja naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan asiantuntija: Seksuaalinen väkivalta sodankäynnin välineenä Etelä-Sudanissa
Ilmoittautuminen on päättynyt.
Varsinainen kevätkokous klo 12.30 - osallistu ja vaikuta!
Ilmoittautuminen ja valtakirjojen tarkastus alkaa klo 11.45
Paikka: Etäyhteys (linkki toimitetaan ilmoittautuneille)
Varsinaisessa kevätkokouksessa käsitellään sääntömuutosehdotus liittyen nimitysvaliokuntaan, toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2021 sekä tilintarkastajan niistä antama lausunto ja päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille sekä muille yhdistyksen asioista vastuussa oleville.
Puhe- ja äänioikeus kokouksessa on UN Women Suomen henkilöjäsenillä ja jäsenjärjestöjen edustajilla, jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa ennen kokouksen alkua. Jäsenjärjestöjä pyydetään huolehtimaan siitä, että virallisella edustajalla on kokouksessa valtakirja. Valtakirja on hyvä toimittaa jo ilmoittautumisen yhteydessä.
Katso virallinen kokouskutsu täältä.
Konflikteilla ja sodilla on merkittäviä sukupuolittuneita vaikutuksia, jotka on monesti jätetty huomiotta rauhanrakennuksessa ja konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkaisussa.
Vaikka edistystä on tapahtunut, tahti on ollut liian hidas, eikä naiset, rauha ja turvallisuus -työlle ja päätöslauselma 1325:n toimeenpanolle ole kohdennettu riittävästi resursseja. Naisten ja tyttöjen asema konflikteissa ja niiden jälkeen on edelleen hyvin haavoittuvainen. Seksuaalinen väkivalta ei ole kadonnut mihinkään sodankäynnin asevalikoimasta. Sodankäynnin taktiikat ovat jopa kehittyneet entistä vaarallisemmiksi naisille ja tytöille.
Kuvat: UN Women