YK:n pääsihteeri António Guterres: “Afganistanin naisten ja tyttöjen kovalla työllä saavutettuja oikeuksia suojeltava”

Tue UN Womenin työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamiseksi

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati kansainvälistä yhteisöä toimimaan yhdessä afganistanilaisten turvallisuuden ja ihmisoikeuksien takaamiseksi – ilmaisi erityisen huolensa naisiin ja tyttöihin kohdistuvista loukkauksista.

YK:n pääsihteeri António Guterres pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa pysymään yhtenäisenä ja varmistamaan, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan, humanitaarinen apu jatkuu eikä Afganistanista tule enää terrorismin alustaa.

“Seuraavat päivät ovat ratkaisevia”, Guterres totesi YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunnossa maanantaina.

“Maailma katsoo. Emme voi emmekä saa hylätä Afganistanin kansaa.”

“Tällä vakavalla hetkellä kehotan kaikkia osapuolia, erityisesti Talibania, käyttämään äärimmäistä hillintää, jotta voimme suojella ihmishenkiä ja varmistaa, että humanitaarisiin tarpeisiin vastataan”, Guterres sanoi.

Afganistanin YK-suurlähettiläs Ghulam M. Isaczai kertoo, että Kabul on pelon vallassa. Muista maakunnista paenneet ihmiset olivat saapuneet pääkaupunkiin, jota pidettiin maan viimeisenä turvapaikkana.

“Kabulin asukkaat raportoivat, että Taliban on jo aloittanut kotietsinnät joissakin kaupunginosissa, rekisteröinyt nimiä ja pyrkinyt löytämään kohdelistansa ihmisiä”, Isaczai sanoi.

“Kaupungissa on jo raportoitu murhista ja ryöstelyistä.”

YK:ta johtava Guterres kehotti kansainvälistä yhteisöä “puhumaan yhdellä äänellä” ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja ilmaisi erityisen huolensa naisiin ja tyttöihin kohdistuvista loukkauksista.

“On tärkeää, että afganistanilaisnaisten ja -tyttöjen kovalla työllä saavutettuja oikeuksia suojellaan”, hän korosti.

“He odottavat tukea kansainväliseltä yhteisöltä – yhteisöltä, joka vakuutti, että heidän mahdollisuutensa laajenevat, vapaudet leviävät, koulutus taataan ja oikeudet turvataan.”

”Vetoan turvallisuusneuvostoon ja koko kansainväliseen yhteisöön: pyydän kaikkia seisomaan yhdessä, työskentelemään yhdessä, toimimaan yhdessä ja käyttämään kaikkia tarjolla olevia keinoja, jotta Afganistanissa nouseva maailmanlaajuinen terroriuhka saadaan tukahdutettua ja pystymme takaamaan, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan”, Guterres sanoi.

Pääsihteeri korosti YK:n sitoutumista Afganistanin tukemiseen. Noin puolet afganistanilaisista, eli noin 18 miljoonaa ihmistä, on riippuvaisia humanitaarisesta avusta. On siis keskeistä, että perustarpeiden toteutuminen turvataan edelleen.

Ryhmä YK:n ihmisoikeusasiantuntijoita vaatii nopeita maailmanlaajuisia toimia “siviilien teurastamisen” estämiseksi Afganistanissa ja varoitti samalla, että kahden vuosikymmenen työ terveyden, koulutuksen, kulttuurin ja sosiaalisen infrastruktuurin eteen on vaarassa.

“Valtiot eivät voi seistä sivussa, kun YK:n turvallisuusneuvoston listalla oleva terroristijärjestö valtaa Afganistanin alueen ja ryhtyy toimiin, jotka luetaan sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan”, asiantuntijat korostavat.

Ihmisoikeusasiantuntijat ovat ilmaisseet järkytyksensä Afganistanin siviiliväestöön kohdistuvista mielivaltaisista hyökkäyksistä, toimittajiin ja tiedotusvälineisiin kohdistuvista iskuista sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta.

He kertovat, että Afganistanin maakunnista saatujen raporttien perusteella naiset kokevat samoja oikeuksien loukkauksia, joita tapahtui Taliban-hallinnon aikana 20 vuotta sitten. Näihin lukeutuvat muun muassa burkapakko, pakkoavioliitot sekä liikkumisvapauden rajoittaminen.

Asiantuntijat suosittelevat, että maailman valtiot soveltavat kansainvälisiä pakotteita terroristijärjestöjä vastaan ja varmistavat siviilien pääsyn humanitaariseen avun piiriin tarpeen kasvaessa.

Lähde: UN News

Kuva: UN Photo / Manuel Elias