UN Womenin Aasian aluejohtaja Mohammad Naciri: naisten liikkumisen ja osallistumisen rajoittaminen on väkivallan muoto

Afganistanin naiset tarvitsevat apuasi - lahjoita nyt.

UN Womenin Aasian ja Tyynenmeren alueen aluetoimiston johtaja Mohammad Naciri kertoo haastattelussa Financial Times -lehden kanssa, että Afganistan on tasa-arvokriisin partaalla. Eri puolilta maata tulevien tietojen perusteella naisten ja tyttöjen perusoikeuksia rajoitetaan jo nyt, esimerkiksi estämällä naisia poistumasta kotoa ilman miespuolista saattajaa.

 

Mohammad Naciri, UN Womenin Aasian ja Tyynenmeren alueen aluetoimiston johtaja, kertoi haastattelussa Financial Times -lehdelle, että UN Womenin Afganistanin maatoimisto jatkaa yhä työtään maassa. Naciri huomauttaa, että maailman ei tarvitse odottaa uutisia julkisista naisten pahoinpitelyistä tai nousevista kotiväkivaltaluvuista – naisten vapaan liikkumisen tai yhteiskunnallisen osallistumisen rajoittaminen on jo itsessään väkivallan muoto.

 

UN Womenin Afganistanin maatoimisto on yhä toiminnassa, ja UN Women on sitoutunut jatkamaan työtään afgaaninaisten ja -tyttöjen oikeuksien turvaamiseksi. Turvallisuussyistä yksityiskohtaisempaa tietoa maatoimiston työstä on kuitenkin jouduttu poistamaan netistä, ja esimerkiksi henkilökunnan tai UN Womenin yhteistyökumppaneiden kuvia ja haastatteluita on poistettu heidän turvallisuutensa takaamiseksi. Naciri puhui Afganistaniin liittyvien nettisivujen ja sisältöjen poistamisesta haastattelussa Reutersin kanssa:

Ensisijainen prioriteettimme on tiimimme turvallisuuden takaaminen sekä niiden tyttöjen ja naisten suojelu, joiden kanssa ja joita varten työskentelemme. Sisällöt palautetaan, kun saamme merkin kentältä, että se on turvallista.

Mohammad Naciri, UN Womenin Aasian ja Tyynenmeren alueen aluejohtaja

UN Womenin henkilökunta Afganistanissa on suorassa yhteydessä paikallisiin naisiin ja tyttöihin. Heidän viestinsä on selkeä: Afganistanin naisten oikeudet eivät voi ottaa takapakkia. Paluu aikoihin, jolloin Afganistanin tytöillä ja naisilla ei ollut aktiivista roolia yhteiskunnassa, ei ole vaihtoehto.

 

Turvallisuussyistä UN Women Suomi ei jaa sosiaalisessa mediassa tai nettisivuillaan kuvia Afganistanista. Ensisijainen prioriteettimme on UN Womenin henkilökunnan, yhteistyökumppaneiden ja afgaaninaisten ja -tyttöjen turvallisuuden takaaminen. Jaamme lisää tietoa UN Womenin konkreettisesta työstä Afganistanissa heti, kun tietoa on saatavilla, ja kun sen jakaminen on turvallista.