Tiedote: Jalkapallon MM-kisat 2023 – UN Women ja FIFA yhdistävät voimansa sukupuolten tasa-arvon puolesta

Tue UN Womenin työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta

New York — UN Women ja FIFA yhdistävät voimansa jalkapallon MM-kisojen aikana Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 2023 (20. heinäkuuta – 20. elokuuta 2023) juhlistaakseen joukkueiden ja pelaajien taitoja ja saavutuksia, edistääkseen tasa-arvoa jalkapallossa sekä ehkäistäkseen väärinkäytöksiä ja syrjintää kentällä ja sen ulkopuolella.

Vuoden 2023 jalkapallon MM-kisojen odotetaan tavoittavan yli kaksi miljardia ihmistä, joka olisi suurin naisten urheilutapahtumaa seurannut yleisö historiassa. Tämä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden juhlia naisten saavutuksia urheilussa ja edistää naisten jalkapallon ja sukupuolten tasa-arvoa.

Kansainvälisesti naispelaajat joutuvat yhä kamppailemaan vähäisemmistä ammattimahdollisuuksista, massiivisesta palkkaerosta, vähäisemmistä sponsoroinneista, vähemmästä televisioajasta ja epätasaisista peliolosuhteista.  Menestyvät naispelaajat joutuvat usein kohtaamaan häirintää, vihapuhetta ja ahdistelua sekä netissä että oikeassa elämässä.

Näiden haasteiden käsittelemiseksi ja sukupuolten välisen kuilun kaventamiseksi jalkapallossa FIFA kolminkertaisti vuoden 2019 palkintosumman nostamalla palkintorahat vuoden 2023 naisten jalkapallon MM-kisoissa 150 miljoonaan dollariin. Tämä on yksi osa kolmivaiheista sukupuolten tasa-arvoa edistävää suunnitelmaa. “Football Unites the World” -kampanja korostaa merkittäviä sukupuolten tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä turnauksen aikana.

Yhdistetään voimamme sukupuolten tasa-arvon puolesta, jotta kaikki voivat pelata!

FIFA:n naisten jalkapallon MM-turnaus 2023 järjestetään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 20. heinäkuuta – 20. elokuuta 2023. Tämä on ensimmäinen kerta, kun 32 kansakuntaa kilpailevat naisten maailmanmestaruuskilpailuissa. Kun tytöt pelaavat ja oppivat, me kaikki voitamme. Tee lahjoitus nyt ja auta UN Womenia tasoittamaan pelikenttää naisille ja tytöille kaikkialla maailmassa.

UN Women tekee yhteistyötä FIFA:n kanssa kahden vetoomuksen puitteissa: “Yhdessä sukupuolten tasa-arvon puolesta” / “Unite for Gender Equality” -vetoomus, jonka tarkoituksena on toteuttaa sukupuolten tasa-arvo perustavanlaatuisena ihmisoikeutena ja rauhanomaisen ja kestävän maailman kannalta kriittisenä asiana; ja “Yhdessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan”/”Unite for Ending Violence against Women” -vetoomus, jolla pyritään lopettamaan naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta, joka on maailman laajin ihmisoikeusloukkaus.

 

Tämä turnaus muistuttaa meitä siitä, että on liian monia naisia ja tyttöjä, jotka suljetaan pois urheilun maailmasta, ja että jopa niiden, jotka osallistuvat, kohtaavat usein syrjintää ja jopa väärinkäyttöä. Naisten maailmanmestaruuskilpailut osoittavat meille, kuinka paljon sekä he että koko maailma menettävät, kun emme tarjoa naisille ja tytöille samoja mahdollisuuksia kuin miehille ja pojille.

Sima Bahous, UN Womenin pääjohtaja

“Maailmanmestaruuskilpailuihin osallistuvat naiset ovat roolimalleja jokaiselle tytölle tällä planeetalla”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous. “Heidän voimansa ja taitonsa ovat inspiraatio. Samalla tämä turnaus muistuttaa meitä siitä, että on liian monia naisia ja tyttöjä, jotka suljetaan pois urheilun maailmasta, ja että jopa niiden, jotka osallistuvat, kohtaavat usein syrjintää ja jopa väärinkäyttöä. Naisten maailmanmestaruuskilpailut osoittavat meille, kuinka paljon sekä he että koko maailma menettävät, kun emme tarjoa naisille ja tytöille samoja mahdollisuuksia kuin miehille ja pojille. Kumppanuutemme FIFA:n kanssa, mukaan lukien maailmanlaajuinen ‘Football Unites the World’ -kampanja, heijastaa vakavaa sitoutumista ja tavoitetta käsitellä tätä kaikkien hyväksi.”

Sukupuolten tasa-arvoon liittyvät vetoomukset tullaan esittelemään joukkueiden kapteenien käsivarsinauhoissa, kentän reunan digitaalisissa LED-tauluissa, kentällä esitettävissä suurissa lipuissa, valtavissa näytöissä stadioneilla ja sosiaalisessa mediassa. “Unite for Gender Equality” -viesti näkyy ottelupäivän 3 aikana (30. heinäkuuta – 3. elokuuta 2023) ja “Unite to End Violence against Women” -viesti näkyy välierien aikana (16. elokuuta 2023).

Naisten maailmanmestaruuskilpailuissa tavoitteena on maalien tekeminen, mutta kaikkein tärkein tavoite on sukupuolten tasa-arvo. Voit tukea UN Womenia edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen asemaa ja oikeuksia sekä urheilussa että sen ulkopuolella lahjoittamalla UN Womenin työhön. Lahjoituksen voit tehdä täällä:

Tue UN Womenin työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta

Voit lahjoittaa 10€ tekstaamalla UNW numeroon 16499 tai haluamasi summan MobilePaylla numeroon 58961.

UN Womenin lisäksi viisi muuta YK-järjestöä on mukana “Football Unites the World” -aloitteessa: UNESCO, UNHCR, YK:n ihmisoikeustoimikunta, Maailman ruokaohjelma WFP ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Tämä tiedote on julkaistu alun perin englannin kielellä 19.7.2023 UN Womenin sivuilla.

Lue lisää: