Teknologia ja innovaatiot sukupuolten tasa-arvon ja kaikkien naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseksi

YK:n apulaispääsihteerin ja UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin avauspuheenvuoro YK:n kansainvälisen naistenpäivän, 8. maaliskuuta 2023, kunniaksi järjestettävän juhlapäivän avauspuheenvuoro

Tervetuloa vuoden 2023 kansainvälisen naistenpäivän juhlallisuuksiin! On inspiroivaa katsoa ympärilleen ja nähdä niin paljon sinistä ja nähdä jokainen paikka tässä salissa täynnä energiaa, positiivisuutta, kestävyyttä ja sallikaa minun sanoa – rakkautta ja voimaa. Tämän päivän sininen väri on kunnianosoitus teknologia-alan naisille, jotka ovat tämän vuoden teema.

Kansainvälinen naistenpäivä osuu naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikaan (Commission of the status of Women). Istunnossa korostetaan teknologian ja innovoinnin voimaa ja potentiaalia sukupuolten tasa-arvon ja kaikkien naisten ja tyttöjen – toistan: kaikkien naisten ja tyttöjen – oikeuksien nopeuttamisessa.

Tänään pidämme visiota tasa-arvoisesta maailmasta mielessämme. Me nojaamme siihen ja ponnistelemme eteenpäin. Teemme näin kasvavan naisvihamielisyyden ja naisten oikeuksien taantumisen edessä. Naisten ja tyttöjen rohkeus kaikkialla maailmassa vaatii tätä meiltä kaikilta.

Naisaktivistit kaikkialla maailmassa nousevat esiin ja vaativat, että häirintä, väkivalta ja syrjintä koulutuksessa, työpaikoilla, lainsäädännössä ja kaikilla elämän osa-alueilla on lopetettava. Tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä, vahvistakaamme päättäväisyyttämme kunnioittamalla kaikkien näiden naisten rohkeaa ja väsymätöntä työtä.

Kestävän kehityksen tavoite (SGD) 5 on Agenda 2030:n ytimessä. Se on suuri moninkertaistava tekijä, älykäs investointi, perusta ja edellytys. Ei ole sattumaa, että kun SGD 5 on jäänyt jälkeen tavoitteista, niin myös kaikki kestävän kehityksen tavoitteet ovat jääneet jälkeen.

Elämme toisiinsa liittyvien kriisien maailmassa. Jokaisen kriisin ytimessä on eriarvoisuuden lisääntyminen. Maailmaa kohtaa nyt uusi köyhyyden muoto. Digitaalinen köyhyys kasvaa ja on voimakkaasti sukupuolittunutta.

Teknologia ja innovaatiot mullistavat maailmaa. Ne tarjoavat valtavia potentiaalisia etuja. Viisaasti käytettynä ne voivat palauttaa meidät takaisin kestävän kehityksen tavoitteiden ja rauhanomaisemman maailman tielle. Jos niitä käytetään väärin, ne voivat suistaa pyrkimyksemme raiteiltaan. Tämä on valinta. Teknologia ja innovointi ovat mahdollistajia. Se, mitä ne mahdollistavat, on meistä itsestämme kiinni.

Näemme jo nyt hyödyt.

Sosiaalinen media,  lohkoketjuteknologia ja avoimen lähdekoodin teknologia ovat auttaneet Turkin ja Syyrian maanjäristysten jälkeisissä avustustoimissa. Naisviljelijät Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa huomaavat, miten heidän elinkeinonsa muuttuvat digitaalisten työkalujen avulla.

Mobiilipankkitoiminta on kaikkialla maailmassa yhdistänyt naiset omille pankkitileilleen, mikä on mahdollistanut sekä taloudellisen osallisuuden että taloudelliset mahdollisuudet.

Silti sukupuolten välisestä digitaalisesta kuilusta on tullut sukupuolten epätasa-arvon uudet kasvot. Se pahentaa olemassa olevaa eriarvoisuutta ja sulkee suhteettomasti pois pienituloiset naiset ja tytöt, maahanmuuttajanaiset, iäkkäät naiset, maaseudulla asuvat naiset ja vammaiset naiset.

Tämä ei ole vain tarina menetetyistä mahdollisuuksista. Verkkoympäristö voi olla myrkyllinen ja synnyttää uusia hyväksikäytön ja väkivallan muotoja. Virheellistä tietoa on levinnyt esteettä. Naisvihaa, muukalaisvihaa, rasismia ja sosiaalista epävakautta on levitetty ja muutettu rahaksi.

Mahdollisuuksien hyödyntäminen ja niiden mahdollisten haittojen välttäminen on koko yhteiskunnan haaste. Se edellyttää hallitusten, kansalaisyhteiskunnan, yksityisen sektorin ja nuorten yhteisiä ponnisteluja, jotta teknologiaa voidaan kehittää ja käyttää tavalla, joka valjastaa tasa-arvon voiman eikä estä sitä.

Generation Equality-kampanja ja teknologiaan ja tasa-arvoon keskittyvä toimintaryhmä muodostavat tehokkaan, useita sidosryhmiä edustavan foorumin, joka pyrkii juuri tähän – nopeuttamaan vähitellen etenevää muutosta ja konkreettisia vaikutuksia.

Inspiroitukaamme ja antakaamme toisillemme energiaa. Vahvistakaamme, että digitaaliset oikeudet ovat naisten oikeuksia. Meidän on vahvistettava ja voimme vahvistaa ihmisen vaikutusvaltaa teknologiaan, vaatia, että feministiset periaatteet, kuten osallisuus, intersektionaalisuus ja järjestelmämuutos, ovat keskeisessä asemassa, ja varmistaa vastuuvelvollisuus, jotta teknologiavälitteinen sukupuoleen perustuva väkivalta kaikissa muodoissaan loppuu lopullisesti.

Meidän on korjattava teknologiaan, innovaatioihin ja koulutukseen liittyvät instituutiot ja haitalliset sukupuolistereotypiat, jotka jättävät naiset ja tytöt pulaan -ja jatkavat sitä edelleen.

Kansainvälisen naistenpäivän visio on kestävä ja voimakas. Olemme yhtä sitoutuneita siihen kuin aina ennenkin.

Valtavasti voimaa ja rohkeutta teille kaikille tänä päivänä.

Kiitän teitä.

Tämä puhe on julkaistu englanniksi UN Womenin sivuilla 8.3. 2023 ja on luettavissa täällä.