Paula Vesala UN Women Suomen syyskokouksessa naisiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Kuinka monta pahoinpideltyä naista, raiskattua naista, tapettua naista tarvitaan, että yhteiskunta ottaa asian vakavasti?”
UN Women Suomen syyskokous 19. marraskuuta käynnisti tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tilaisuuden avasi artisti Paula Vesala, joka puhui tasa-arvosta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta henkilökohtaisiin kokemuksiinsa pohjaten. Kokouksessa valittiin myös Jari Rask UN Women Suomen hallituksen uudeksi jäseneksi.
Oranssit päivät -kampanjailta järjestettiin UN Women Suomen jäsenille suunnatun syyskokouksen yhteydessä Art Hotel Glossa tiistaina 19.11.2024. Tilaisuuden pääpuhujana oli laulaja, muusikko ja näyttelijä Paula Vesala.
Tilaisuudessa julkistettiin myös tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan suojelija tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb.
Paula Vesala, tunnettu PMMP-yhtyeestä ja soolourastaan, on käsitellyt musiikissaan naiseutta, tyttöyttä ja tasa-arvoa. Hän sai vuonna 2011 Vuoden Lyyti -tunnustuksen taiteellisesta työstään, jossa hän toi esiin naisten sotakokemuksia.
Avauspuheessaan Vesala muisteli, kuinka haastavaa oli puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta, kun PMMP osallistui Amnesty Internationalin Suomen osaston Joku raja -kampanjaan vuonna 2007.
”Entä pojat? Entä miehet? Entä ketkä tahansa muut kuin naiset? Tästä epäkohdasta oli vaikea puhua”, Vesala kertoo. Vesala totesi painokkaasti sukupuolittuneen väkivallan yhdistävän naisia ja tyttöjä ympäri maailmaa:
”Joka kolmas nainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on mittakaavaltaan ehkä merkittävin ihmisoikeusloukkaus.”
Vesala korosti myös naisiin kohdistuvaa verkkoväkivaltaa kasvavana ilmiönä, joka pyrkii vaientamaan naisia ja joka myös rapauttaa demokratiaa.
”Jokainen nainen, joka uskaltaa olla esillä ja äänessä voi johtua verkkoväkivallan kohteeksi”, Vesala sanoo.
”Kun ilmoitin Twitterille raiskaus- ja tappouhkauksista, vastaus oli, että ne eivät riko yhteisösääntöjä.”
”Mutta me emme vaikene”, Vesala painottaa ja kannustaa kaikkia mukaan näyttämään todelliset yhteiset arvomme ja että nainen ei ansaitse väkivaltaa missään tilanteessa.
”Kuinka monta pahoinpideltyä naista, raiskattua naista, tapettua naista, että yhteiskunta ottaa asian vakavasti?” Vesala kysyy.
Vesalan avauspuheen jälkeen UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas haastatteli Vesalaa hänen omakohtaisista ajatuksistaan ja kokemuksistaan viitaten samalla PMMP:n ja Vesalan lyriikoihin.
Vesala muisteli jännittäneensä reaktioita PMMP:n kappaleeseen Joku raja, joka oli osa samannimistä naisiin kohdistuvasta väkivallan vastaista kampanjaa.
”Niin paljas, että jännitti”, Vesala toteaa. Hän arvelee kappaleen vaikuttavuuden johtuvan siitä, että se on monelle kanava purkaa henkilökohtaisia asioita. Tytöt -kappaleella puolestaan ravisutellaan tunkkaisia rooleja ja stereotypioita.
”Tytöt biisissä syleillään sitä, että ne muotit, missä pitäisi olla, ei toteudu ollenkaan”, Vesala kiteyttää.
Vesala totesi, että #MeToo -liike ei ole tuonut riittävää muutosta musiikkialalla. Vesala kertoo törmäävänsä valitettavan usein epäasialliseen käytökseen. Alan valtasuhteet hankaloittavat siihen puuttumista. Esimerkiksi elokuva-alalla #MeToo on johtanut tärkeisiin uudistuksiin.
”Tänä vuonnakin olen sanonut monta kertaa, että milloin se loppuu?” Vesala summaa.
Tilaisuudessa UN Women Suomen viestinnän päällikkö Emma Winiecki esitteli tämän vuoden Oranssit päivät -kampanjan, joka käynnistyy 25.11. ja kestää 10.12. saakka. Kampanjalla kerätään varoja UN Womenin maailmanlaajuiseen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön. Sen aikana julkaistaan myös UN Womenin globaali raportti naismurhista.
”Joka 10 minuutti nainen tai tyttö murhataan läheisensä käsissä. Naisilla ja tytöillä ei ole niitä turvallisia tiloja”, Winiecki painottaa.
Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi valaisemalla rakennuksia oranssiksi tietoisuuden lisäämiseksi naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Valaistavaksi ilmoitetut kohteet löytyvät täältä ja uusia kohteita saa ilmoittaa läpi kampanjan 25.11.-10.12.
”Meillä on kollektiivinen vastuu kulttuurista, jossa väkivallasta liian usein vaietaan”, UN Women Suomen hallituksen puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen painottaa ja muistuttaa myös yritysten roolista ilmiöön puuttumiseksi.
Jari Rask UN Women Suomen hallituksen uudeksi jäseneksi
Yhdistyksen syyskokouksessa käytiin läpi yhdistyksen toimintaa ja kehitystä sekä suunnitelmia seuraavalle vuodelle. Syyskokouksen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.).
”Viime aikoina olemme kuulleet järkyttäviä uutisia Irakin aikoessa sallia avioliitot yhdeksänvuotiaille tytöille”, Hopsu sanoo. Tästä sisuuntuneena hänen ystävänsä kertoi liittyneensä UN Women Suomen tukijaksi. ”On hienoa, että pystymme kanavoimaan turhautumisen epätasa-arvoon toiminnaksi, ja kannustankin siihen kaikkia.”
UN Women Suomen hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin yksimielisesti nimitystoimikunnan ehdottama Jari Rask. Hallitus toivoi uudelta jäseneltä erityisesti yritysyhteistyön sekä varainhankinnan osaamista. Raskilla on kokemusta esimerkiksi musiikki- ja autoilualalta muun muassa sponsoriyhteistyöstä, ja hänen osaamisensa ja verkostonsa tulevat olemaan arvokas lisä yhdistyksen toimintaan.
”Me miehet, meidän pitäisi katsoa peiliin paljon enemmän ja ottaa isompaa roolia naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän vastaisessa työssä”, Rask sanoo.
”Hauska sattuma, että Paula Vesala oli täällä tänään puhumassa. Olen ollut tilanteessa, jossa iso festivaalipamppu heitti alatyylisen kommentin Paula Vesalalle. Muistan, että mietin, että miksei kukaan sano mitään. Sen jälkeen mietin, että miksen itse sanonut mitään. Haluan olla muuttamassa tätä kulttuuria”, Rask kertoo.
”Ääneen sanottu ei ole vielä todeksi eletty. Tavoitteenani on, että ne yritykset, jotka puhuvat tasa-arvosta voivat siirtyä puheista tekoihin ja UN Women on se kanava yrityksille näyttää arvonsa.”
Rask valittiin hallituksen jäsenenä kuusi vuotta, eli maksimimäärän, palvelleen Elina Viitasaaren tilalle.
Viitasaari on tehnyt merkittävää työtä UN Women Suomen hallituksessa keskittyen erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön, Oranssit päivät -kampanjaan ja vapaaehtoisten aktivoimiseen osana Oranssit päivät -kampanjaa.
Kuvat: Linda-Lotta Luhtala