Kesäkuinen maanjäristys Afganistanissa syvensi tyttöjen ja naisten ahdinkoa; tyttöjen ja naisten oikeuksien on oltava kaiken humanitaarisen avun keskiössä

Auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

Voimakas maanjäristys ravisteli Afganistania kesäkuussa. Järistys teki tuhojaan etenkin maan kaakkoisosan Paktikan ja Khostin maakunnissa.

Maanjäristyksen vaikutukset osuvat erityisesti jo valmiiksi hyvin haavoittuvassa asemassa oleviin tyttöihin ja naisiin. Tyttöjen ja naisten oikeuksia Afganistanissa on rajoitettu merkittävästi, ja maanjäristys vaikeuttaa entisestään pääsyä avun ja palveluiden pariin.

UN Women oli paikalla Paktikassa pian maanjäristyksen jälkeen. Kuulimme suoraan maanjäristyksestä kärsineiltä tytöiltä ja naisilta heidän kokemuksistaan. Lisäksi tapasimme alueella työskenteleviä humanitaarisia avustustyöntekijöitä.
“Kärsimyksen määrä Paktikassa on valtavaa. Afganistan on viime kuukausina ajautunut kriisistä toiseen – talouden romahdus, elintarvikkeiden saatavuus ja naisten oikeudet ovat ennennäkemättömässä kriisitilanteessa, jopa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna. Lisäksi tytöt ja naiset kohtaavat erityisiä haasteita. Oli kyse sitten ruoan, suojan tai terveydenhuollon saatavuudesta, tytöt ja naiset kärsivät eniten”, kertoo UN Womenin Afganistanin edustaja Alison Davidian.

Tasa-arvokysymysten sisällyttäminen humanitaariseen työhön johtaa työn parempiin lopputuloksiin. Afganistanilaisten naispuolisten humanitaaristen työntekijöiden sekä kansalaisyhteiskunnan edustajien on oltava maanjäristyksen jälkeisen työn keskiössä Afganistanissa.

Varmistamme Afganistanissa, että tyttöjen ja naisten tarpeet sekä oikeudet otetaan huomioon maanjäristyksen jälkeisessä humanitaarisessa avussa:

• tarjoamme tukea maanjäristyksestä kärsineille tytöille ja naisille ja lähetämme naispuolisia terveydenhuollon työntekijöitä kenttätyöhön

• tuotamme säännöllisesti tasa-arvoanalyysejä, arviointeja ja ohjeita, joilla vaikutetaan humanitaariseen työhön

• valtavirtaistamme sukupuolen huomioon ottamisen humanitaarisessa avussa, jotta humanitaarisen avun työntekijöiden asiantuntijuus kasvaa tyttöjen ja naisten erityistarpeista

• tuemme suoraan naispuolisia kansalaisyhteiskunnan johtajia ja heidän asemaansa humanitaarisen avun avaintoimijoina

 

Hätäapukeräyksemme Afganistaniin on yhä auki. Voit lahjoittaa tukesi täällä. Ohjaamme kaikki lahjoitetut varat tukemaan tyttöjen ja naisten asemaa ja oikeuksia Afganistanissa. Kaikki lahjoitukset ovat arvokkaita – kiitos jos voit auttaa jo tänään.

 

Artikkelikuva: UN Women vierailee maanjäristyksestä kärsineessä Paktikassa 25. kesäkuuta. Kuva: UN Women/Sayed Habib Bidel