Jordanialainen Sima Sami Bahous nimitettiin YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtajaksi

Tue tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumista

YK:n pääsihteeri António Guterres nimitti jordanialaisen Sima Sami Bahousin YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtajaksi. Nimityksestä ilmoitettiin YK:n jäsenvaltioiden ja UN Womenin johtokunnan kuulemisen jälkeen maanantaina 13. syyskuuta.

Bahous tulee seuraamaan etelä-afrikkalaista Phumzile Mlambo-Ngcukaa, jolle Guterres ilmaisi syvän kiitollisuutensa sitoutuneesta ja omistautuneesta palveluksestaan UN Womenilla. Pääsihteeri kiitti myös YK:n erityisedustaja Pramila Pattenia, joka jatkaa virkaatekevänä pääjohtajana, kunnes Bahous astuu tehtävään.

Bahous on naisten ja tyttöjen, sukupuolten tasa-arvon ja nuorten vaikutusmahdollisuuksien puolustaja, joka puhuu myös laadukkaan koulutuksen, köyhyyden vähentämisen ja osallistavan hallintotavan puolesta. Bahousilla on 35 vuoden kokemus johtajan tehtävistä, aina ruohonjuuritasolta kansalliselle, alueelliselle ja kansainväliselle tasolle saakka. Hänellä on vahvaa asiantuntemusta naisten oikeuksien ja voimaantumisen edistämisestä, syrjinnän ja väkivallan torjumisesta sekä kestävän sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edistämisestä.

Bahousilla on pitkä kokemus YK:n eri tehtävissä. Edellisessä tehtävässään Bahous toimi Jordanian pysyvänä edustajana YK:ssa New Yorkissa. Ennen sitä hän toimi apulaispäällikkönä ja johtajana Arabivaltioiden aluehallinnossa YK:n kehitysohjelmassa vuosina 2012–2016 sekä apulaispääsihteerinä ja sosiaalisen kehityksen osaston johtajana Arabivaltioiden liitossa 2008–2012.

Hän on toiminut myös kahdessa ministeriössä Jordaniassa, medianeuvoston puheenjohtajana vuosina 2005–2008 ja kuningas Abdullah II:n neuvonantajana vuosina 2003–2005. Hän on toiminut säätiöissä varapääjohtajana sekä pääjohtajana ja lisäksi työskennellyt UNICEF:lle sekä useille muille YK- ja kansalaisjärjestöille. Hän on myös opettanut kehitys- ja viestintäopintoja yliopistoissa Jordaniassa.

Bahousilla on tohtorintutkinto joukkoviestinnästä ja kehittämisestä Indianan yliopistosta Yhdysvalloista, kirjallisuuden ja draaman maisterintutkinto Essexistä, Britanniasta ja englantilaisen kirjallisuuden kanditutkinto Jordanian yliopistosta. Hän puhuu sujuvan arabian ja englannin lisäksi ranskaa.

Suomessa esimerkiksi tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka onnitteli Bahousia nimityksestään:

“Onnea Sima Bahous! Enemmän kuin koskaan maailma tarvitsee vahvaa UN Womenia, jolla on kunnianhimoinen agenda.”

Kuva: UN Photo/Evan Schneider