16 ratkaisevaa tasa-arvohetkeä vuodelta 2021

Tule mukaan tukemaan UN Womenin työtä tasa-arvon puolesta!

Vuonna 2021 todistimme merkittäviä tasa-arvohetkiä monella saralla – Edistysaskelia otettiin mm. pandemian torjunnassa, lakimuutoksissa, korkeissa poliittisissa viroissa sekä muissa pienissä ja suurissa tasa-arvoon liittyvissä asioissa. Vuoden vaihtuessa on aika juhlistaa tasa-arvotyön saavutuksia menneeltä vuodelta!

Politiikka ja päätöksenteko

1. Naiset päätöksenteon huipulla

Vuonna 2021 kahdeksan maata valitsivat tai vannoivat naisen ensimmäistä kertaa virkaan valtion tai hallituksen ylimpään johtoon. Barbadoksella, Virossa ja Moldovassa nainen toimi presidenttinä ja/tai pääministerinä ainakin osan vuodesta. 

Vuosi alkoi Kaja Kallaksen valinnalla Viron ensimmäiseksi naispuoliseksi pääministeriksi tammikuussa. Samia Suluhu Hassanista tuli Tansanian ensimmäinen naispresidentti maaliskuussa. Toukokuussa, Fiamē Naomi Mata’afa valittiin Samoan pääministeriksi ja kuukautta myöhemmin, Robinah Nabbanja nimettiin Ugandan pääministeriksi.  

Nalja Bouden Ramadhane nousi Tunisian pääministeriksi syyskuussa. Ramadhane on ensimmäisen nainen, joka johtaa arabimaissa sijaitsevaa maata. Vuonna 2020 Barbadoksesta päätettiin tehdä tasavalta. Lokakuussa 2021 järjestetyissä ensimmäisissä presidentinvaaleissa Sandra Masonista tuli maan ensimmäinen naispresidentti. 

Ruotsin parlamentti äänesti Magdalena Anderssonin maan pääministeriksi marraskuussa. Joulukuussa Xiomara Castro valittiin Hondurasin presidentiksi – hän astuu virallisesti virkaan vuonna 2022.  

Kokonaisuudessaan 2021 oli erinomainen vuosi naisille politiikassa. Albania on rikkonut ennätyksiä hallituksellaan, jossa on 70 prosenttia naisia. Saksa sai ensimmäisen tasa-arvohallituksensa, Irak sekä Kosovo ylittivät sukupuolikiintiönsä parlamenteissaan. Tammikuussa Kamala Harris astui virkaan Yhdysvaltain ensimmäisenä naisvarapresidenttinä. Harris on myös ensimmäinen musta amerikkalainen ja aasialaisamerikkalainen, joka on valittu virkaan.  

2. Ngozi Okonjo-Iwealasta Maailman kauppajärjestön johtaja

Ngozi Okonjo-Iweala aloitti maaliskuussa Maailman kauppajärjestön pääjohtajana. Okonjo-Iweala on ensimmäinen nainen ja ensimmäinen afrikkalainen tehtävässä järjestön 26-vuotisen historian aikana. Okono-Iweala on rikkonut lasikattoja aiemminkin, sillä hän oli Nigeriassa ensimmäinen nainen valtiovarain- ja ulkoministerinä.

Lait ja käytännöt  

3. Espanja tiukensi raiskauksia koskevia lakeja  

Espanja hyväksyi lain, joka määrittelee ilman suostumusta tapahtuvan seksin raiskaukseksi. Muutoksen päämääränä on suojella uhreja ja koventaa rangaistuksia. 

Uuden lain suunnittelu alkoi vuonna 2016 tapahtuneen joukkoraiskaustapauksen jälkeen, joka järkytti koko Espanjaa. Uusi laki perustuu Kyllä tarkoittaa kyllä -määritelmään. Määritelmä edellyttää selkeää suostumusta seksuaaliseen toimintaan. Espanja liittyy 11 muun Euroopan maan joukkoon, jotka ovat laajentaneet raiskauksen laillista määritelmää tällä tavalla.

Lakiehdotus luokittelee uudelleen rikoksiksi häirinnän kaduilla ja naisten sukuelinten silpomisen, sekä ottaa käyttöön vankeusrangaistuksen töissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. 

4. Libanon ottaa edistysaskeleita lapsiavioliittojen lopettamiseksi  

Libanonin korkein islamilainen neuvosto hyväksyi perhelain muutoksen, joka sisältää uuden kohdan alaikäisten avioliitosta. Uusi laki kieltää alle 15-vuotiaiden lasten avioliiton ja määrää, että tyttöjen on annettava suostumus avioliittoon. Muuten avioliitto voidaan mitätöidä.

Ennen koronapandemiaa ennuste oli, että seuraavan vuosikymmenen aikana yli 100 miljoonan tyttöä joutuu naimisiin ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä. Nyt talouden romahtamisen, maan turvattomuuden ja koulujen sulkemisen vuoksi jopa 10 miljoonaa tyttöä lisää ovat riskialttiita joutua lapsiavioliiton uhreiksi, elleivät valtiot ympäri maailmaa ryhdy kiireellisiin toimiin muutoksen saavuttamiseksi.  

Lapsiavioliittojen kitkeminen on osa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. 


5. Tasa-arvoinen avioliitto etenee ympäri maailmaa

Sveitsi päätti, että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin tai muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi syyskuussa järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen. Kansanäänestyksessä 64 prosenttia äänestäjistä kannatti samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Chilen kongressi hyväksyi joulukuussa lain samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamiseksi. Chilestä tuli 31. maa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitto on laillinen. Vaikka maailmassa on vielä 69 maata, joilla on homoseksuaalisuutta kriminalisoivia lakeja, vuonna 2021 nähtiin lupaavia toimenpiteitä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden laillistamiseksi. 

6. Chile ottaa edistysaskelia tasa-arvoisessa lainvalmistelussa

Chilessä valittiin toukokuussa maailman ensimmäinen tasa-arvoinen perustuslaillinen valmistelukunta. Aktivistien mukaan valmistelukunnalla on potentiaalia määrittää uusi maailmanlaajuinen standardi.

Chilen nykyinen, vuonna 1980 laadittu perustuslaki takaa sukupuoleen perustuvan syrjimättömyyden, mutta ei takaa naisten oikeuksia avioliitossa. Laki myös rajoittaa naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyssoikeuksia. Lisäkritiikkiä perustuslaki saa lisäksi siitä, että se ei takaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita sosiaalisia suojelutoimia. 

Chileläisitä jopa 79 prosenttia äänesti tasa-arvoisen perustuslaillisen valmistelukunnan puolesta.  

Tiede ja teknologia  

7. Naiset johtamassa COVID-19-tutkimusta ja -torjuntaa

On lähes kaksi vuotta siitä, kun COVID-19 julistettiin pandemiaksi. Viruksen tuhoisat vaikutukset ovat tuntuneet ympäri maailman. Naiset ovat torjuneet koronavirusta niin terveys- ja hoitoalan työntekijöinä, kuten myös tutkimusten ja innovaatioiden johtajina.

Vuoden 2021 aikana koronavirusrokotteiden levinneisyys ympäri maailman kasvoi. Useat naiset myötävaikuttivat kehitykseen asiantuntijoina ja tutkijoina. Teini-ikäinen Amika Chebrolu tutkimus löysi molekyylin, jota on käytetty koronavirusrokotteen kehittämisessä. Naiset ovat julkaisseet uraauurtavaa tutkimusta koronaviruksesta, esimerkiksi tutkijat Kizzmekia Corbett, Katalin Karikó ja Özlem Türeci. Rokotteet ovat olleet tärkeä työväline COVID-19-pandemian torjunnassa ja naisilla on ollut merkittävä rooli rokotteiden levinneisyyden kasvattamiseksi.


8. Nasdaq edellyttää monimuotoisuutta yritysten hallituksissa

Nasdaqin uusi käytäntö edellyttää, että noin 3 000 Nasqadin – yhdysvaltalaisen elektronisen pörssin – kautta julkisesti listautuneena olevien yhtiöiden hallituksessa on oltava vähintään yksi nainen. Tuoreen katsauksen mukaan noin 75 prosenttia Nasdaqin pörssiyhtiöistä ei saavuttanut tätä edellytystä. Uusi käytäntö on merkittävä askel naisten johtajuuden varmistamisessa yksityisellä sektorilla. Käytäntö edellyttää yhtiöiden hallituksilta monimuotoisuutta ja vähintään yhden hallituksen jäsenen on oltava LGBTIQ+ tunnistautuva.

9. Henrietta Lacksin perinnön tunnustaminen

Lokakuussa Maailman terveysjärjestö kunnioitti Henrietta Lacksin, mustan amerikkalaisen naisen ja äidin perintöä. Lacks kuoli kohdunkaulansyöpään vuonna 1951. Kuoleman jälkeen häneltä otetut solut kaupallistettiin ja levitettiin ympäri maailmaa ilman Lacksin tietämystä tai suostumusta. HeLa soluiksi kutsutut solut ovat olleet osana lähes 75 000:a tutkimusta. Tutkimusten kautta solut ovat auttaneet kehittämään muun muassa poliorokotteita ja HIV/AIDS lääkkeitä. Solut ovat olleet osana koeputkihedelmöityksen kehitystä sekä COVID-19 -tutkimusta.

Tunnustamalla Henrietta Lacksin elämää ja perintöä, Maailman terveysjärjestö vaatii yhteisiä toimia maailmanlaajuisen terveyden eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi sekä poistamiseksi.


Urheilu

10. Historian tasa-arvoisimmat olympialaiset 

COVID-19-pandemian vuoksi vuotta myöhemmin järjestetyt Tokion 2020 olympialaiset alkoivat 23. heinäkuuta 2021. Olympialaiset olivat historian tasa-arvoisimmat – lähes 49 prosenttia osallistuneista urheilijoista oli naisia.

Jokaisen maan joukkueissa oli vähintään yksi nais- ja miesurheilija ensimmäistä kertaa. Miesten ja naisten kilpailut saivat yhtäläistä näkyvyyttä parhaaseen katseluaikaan. Muutos on suuri ensimmäisiin nykyaikaisiin olympialaisiin verrattuna: Ateenassa vuonna 1896 järjestetyissä olympialaisissa ei ollut yhtään naispuolista kilpailijaa.

Taide ja viihde

11. Naisohjaajat palkintogaalojen tähtinä

Chloé Zhao teki historiaa, kun hän ensimmäisenä aasialaisena naisena voitti parhaan ohjaajan palkinnon Oscar-gaalassa Nomadland -elokuvan ohjauksesta. Zhao oli vasta toinen nainen, joka voitti palkinnon. Ensimmäisenä naisena palkinnoin voitti Kathryn Bigelow Hurt Locker -elokuvan ohjauksesta vuonna 2010.

Vuosi 2021 oli ensimmäinen vuosi, jolloin kaksi naista oli ehdolla parhaan ohjaajan palkinnon saajaksi. Oscar -gaalan 93-vuotisen historian aikana vain seitsemän naista on ollut ehdolla parhaan ohjaaja kategoriassa, mukaan lukien vuoden 2021 ehdokkaat, Zhao ja Emerald Fennell.

Naisohjaajat saivat tunnustusta myös Golden Globe -palkintogaalassa, jossa kolme naista oli ehdolla parhaan ohjaajan kategoriassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun enemmän kuin yksi nainen on ollut ehdolla saman vuoden aikana. Aiemmin vain viisi naista on yltänyt ehdokkaaksi kategoriassa palkintogaalan 77-vuotisen historian aikana.

12. Merkittävien naistaiteilijoiden vuosi

Alankomaiden kansallismuseo Amsterdamin Rijksmusem ilmoitti, että kolmen naistaiteilijan teokset lisätään museon pysyvään näyttelyyn. Naistaiteilijoiden teosten lisäys pysyvään näyttelyyn on ensimmäinen kerta museon 200-vuotisen historian aikana.

Kolme maalausta Judith Leysterin Serenadi, Gesina ter Borchin muistokuva Moses ter Borchista ja Rachel Ruyschin asetelma Kukat lasimaljakossa, ovat nyt esillä Gallery of Honourissa.

13. Lego poistaa sukupuolistereotypiat leluistaan

Legon maailmanlaajuisen tutkimuksen jälkeen tanskalainen yritys ilmoitti ryhtyvänsä toimenpiteisiin sukupuoleen perustuvan erottelun poistamiseksi leluistaan ja markkinoinnistaan. Lego esimerkiksi aikoo lopettaa lelujen luokittelun tyttöjen tai poikien leluiksi.

Legon suunnitelmissa on laajentaa tuotteissaan olevien hahmojen ja roolien monimuotoisuutta, jotta jokainen lapsi voi samaistua leluihin.

Naiset suunnannäyttäjinä

14. Generation Equality -foorumi kirittää tasa-arvoa

Maaliskuussa Meksikossa alkanut ja heinäkuussa Pariisissa päättynyt Generation Equality -foorumi kokosi yhteen hallitukset, kansalaisyhteiskunnan, hyväntekeväisyysjärjestöt, yksityisen sektorin ja nuorisoaktivistit, käynnistäen viisivuotisen kampanjan sukupuolten välisen tasa-arvon kirittämiseksi. UN Womenin koolle kutsumaa sekä Ranskan ja Meksikon hallitusten johtamaa Generation Equality -foorumia tuetaan lähes 40 miljardin dollarin investoinneilla sekä kunnianhimoisilla tasa-arvosuunnitelmilla. Foorumi on kriittisen tärkeä tasa-arvoliikkeille ja -järjestöille, etenkin koronaviruspandemian jatkuessa ympäri maailman.

15. Maria Ressa voittaa Nobelin rauhanpalkinnon

Maria Ressa ja Dmitri Muratovin voittivat vuoden 2021 Nobelin rauhanpalkinnon työstään sananvapauden puolesta. Ressa, joka on tutkiva journalisti ja media-alan yrittäjä, on pitkään hyödyntänyt työtään toimittajana ja kirjailijana paljastaakseen vallan väärinkäytökset Filippiineillä. Ressa on 18. nainen ja ensimmäinen henkilö Filippiineiltä, joka on voittanut Nobelin rauhanpalkinnon.

16. Afganistanin naiset puolustavat oikeuksiaan

Elokuussa 2021 Taliban valtasi Kabulin. Valtaus vaikutti dramaattisesti kaikkien afganistanilaisten elämään ja erityisesti afganistanilaisten naisten ja tyttöjen elämään. Tytöiltä on kielletty toisen asteen koulutus, naiset eivät saa käydä töissä ja naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt.

Kielloista huolimatta monet afganistanilaiset naiset lähtivät kaduille protestoimaan. Naiset jatkoivat oikeuksiensa puolustamista eri tavoilla. Afganistanilaisia naisia matkusti New Yorkiin osallistuakseen korkean tason kokouksiin YK:n päämajassa. Matka järjestettiin UN Womenin ja UN Womenin yhteistyökumppaneiden toimesta. Ryhmään kuului parlamentin jäseniä, naisten oikeuksien puolestapuhujia, toimittajia, kansalaisyhteiskunnan johtajia ja tutkijoita. Kokouksissa he vaativat naisten täysimääräistä ja tasa-arvoista osallistumista humanitaariseen apuun, rauhanneuvotteluihin ja hallintoon.