YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Boko Haramin iskut

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee voimakkaasti nigerialaisen ääriliikkeen Boko Haramin kiihtyvät iskut ja ihmisoikeusloukkaukset, jotka kohdistuvat erityisesti naisiin ja lapsiin. Neuvoston yksimielisen näkemyksen mukaan Boko Haramin toiminta uhkaa rauhaa ja vakautta koko Länsi- ja Keski-Afrikan alueella.

UN Women on toistuvasti tuominnut Boko Haramin toiminnan, joka nousi julkisuuteen, kun äärijärjestö sieppasi huhtikuussa yli 200 koulutyttöä. UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka vaati jo ennen joulua kiireellistä toimintaa Boko Haramin sieppaamien siviilien vapauttamiseksi ja toimenpiteitä, joilla turvataan niin naisten ja tyttöjen kuin miesten ja poikien turvallisuus.

Alustavien selvitysten mukaan Boko Haram on viime aikojen iskuissaan pakottanut sieppaamiaan tyttöjä toimimaan itsemurhapommittajina Maidugurissa ja Potiskumissa. Nuorimmat tytöt ovat mahdollisesti vasta kymmenvuotiaita.

Kiihtyvä väkivalta on myös ajanut lähes miljoona ihmistä Pohjois-Nigeriassa pois kotoaan. Yli 300 koulua on tuhoutunut tai vahingoittunut vakavasti.

Turvallisuusneuvostoa johtaa tammikuun ajan Chilen presidentti Michelle Bachelet, joka aiemmin toimi UN Womenin ensimmäisenä pääjohtajana. Bachelet korosti maanantaina 19.1. johtamassaan istunnossa, että kaikkia hyödyttävä kehitys ja taistelu epätasa-arvoa vastaan on avain konfliktien ehkäisemiseen ja rauhan saavuttamiseen.

“Tuloerojen ja sosiaalisten erojen pienentäminen on yhtä tärkeää kuin mahdollisuuksien tasa-arvon edistäminen. Kyse ei ole vain moraalisesta välttämättömyydestä, vaan se on myös edellytys keskipitkän ja pitkän aikavälin kehitykselle, poliittiselle vakaudelle ja rauhalle”, Bachelet sanoi.