YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuore raportti: joka kymmenes minuutti nainen tapetaan väkivallan seurauksena läheisensä käsissä – Oranssit päivät -kampanja vaatii loppua väkivallalle

Tue UN Womenin työtä väkivallan lopettamiseksi

TIEDOTE: Marraskuun 25. päivä vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Aihe on ajankohtainen niin Suomessa kuin globaalistikin. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin julkaiseman tuoreen raportin mukaan arviolta joka kymmenes minuutti nainen tapetaan väkivallan seurauksena läheisensä käsissä. 

Tilastot kertovat karua tarinaa naisiin kohdistuvasta väkivallasta maailmalla – väkivalta tappaa naisen joka 10 minuutti 

Sukupuolittunut väkivalta on merkittävä globaali ongelma, joka ei osoita hellittämisen merkkejä. Arviolta 736 miljoonaa naista – lähes joka kolmas – on joutunut fyysisen ja/tai seksuaalisen lähisuhdeväkivallan, muun kuin kumppanin tekemän seksuaalisen väkivallan tai molempien uhriksi ainakin kerran elämässään.  

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ja YK:n huume- ja rikostoimisto UNODC:n tuoreen raportin mukaan maailmanlaajuisesti arviolta 51 100 naista tapettiin puolisoidensa tai läheistensä toimesta vuonna 2023. Tämä tarkoittaa, että joka kymmenes minuutti nainen tapetaan väkivallan seurauksena läheisensä käsissä – noin 140 naista joka päivä. Sen lisäksi vuonna 2023 naisten osuus sodissa tapetuista ihmisistä kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna, ja konflikteissa tapahtuva seksuaalinen väkivalta lisääntyi huomattavasti.  

“Raaistuva ja lisääntyvä väkivalta uhkaa lukemattomien naisten terveyttä, hyvinvointia ja jopa henkeä. Ellemme ryhdy välittömiin, konkreettisiin ja riittäviin toimiin, naisten ja tyttöjen oikeudet ja henki ovat jatkuvassa vaarassa. Sukupuolittunut väkivalta on ihmisoikeusloukkaus, myös sodissa ja konflikteissa, eikä väkivallalle ole koskaan minkäänlaista oikeutusta. Yksikään nainen ei voi ansaita häneen kohdistuvaa väkivaltaa – missään tilanteessa”, muistuttaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas 

Sukupuolittunut väkivalta on merkittävä ongelma myös Suomessa 

Suomi on tilastojen valossa yksi EU:n väkivaltaisimmista maista naisille, ja viimeaikaiset tutkimustulokset osoittavat, että asenteet väkivaltaa kohtaan ovat vielä liian sallivia. Väkivallan uhreja syyllistetään yhä heihin kohdistuvasta väkivallasta. UN Women Suomen ja eeva.fin toteuttaman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta naisesta on kokenut elämänsä aikana seksuaalista häirintää. Tutkimuksesta ilmeni, että sellaisia julkisia tiloja ei käytännössä ole, missä naiset olisivat täysin turvassa seksuaaliselta häirinnältä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. UN Women Suomi toimittaa kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle vetoomuksen, jossa vaaditaan kuntatason päättäjiltä konkreettisia toimia seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja sen varmistamiseksi, että kaikki julkiset tilat ovat turvallisia jokaiselle. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet tuhannet asukkaat yli 220 suomalaisesta kunnasta ja kaupungista. 

“Seksuaalinen häirintä ja sukupuolittunut väkivalta ovat merkittäviä ongelmia Suomessa, ja viimeaikainen keskustelu sukupuolittuneesta väkivallasta ja siihen liittyvistä asenteista osoittaa, että työtä väkivallan kitkemiseksi ja naisten ja tyttöjen turvallisuuden takaamiseksi riittää myös kotimaassa”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo. 

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanjan suojelijana

“Sukupuoleen perustuvan väkivallan pitäisi olla menneisyyttä, mutta se ei ole. Naisiin kohdistuva väkivalta on jatkuva maailmanlaajuinen ongelma. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa”, sanoo tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb, vuoden 2024 Oranssit päivät -kampanjan virallinen suojelija.  

Maailmanlaajuinen YK:n Oranssit päivät -kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä maanantaina 25. marraskuuta.   

“Joka vuosi 25.11.-10.12. UN Women järjestää Oranssit päivät -kampanjan lopettaakseen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan. Kampanja on sekä muistutus monien naisten ja tyttöjen kohtaamasta karusta todellisuudesta että toivon merkki valoisammasta ”oranssista” tulevaisuudesta ilman tällaista väkivaltaa. Minulla on kunnia olla tämän vuoden kampanjan suojelija”, Innes-Stubb jatkaa. 

Kampanjan aikana rakennuksia ja maamerkkejä ympäri maailmaa valaistaan oranssiksi. Väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa. Tänä vuonna, ensimmäistä kertaa, myös tasavallan presidentin virka-asunto loistaa oranssina solidaarisuudenosoituksena kampanjalle. Mukana valaisuissa ovat myös muun muassa Helsingissä Kulttuuritalo, Musiikkitalo, Helsinki Sky Wheel ja Ylen linkkitorni, Tampereella Näsinneula, Koskikeskus ja Tampereen teatteri, ja Lahdessa radiomastot sekä Sibeliustalo, sekä useita muita kuntia ja rakennuksia. 

 

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: 

Emma Winiecki 

Viestinnän päällikkö, UN Women Suomi 

Emma.winiecki@unwomen.fi, 040 778 6767 

Artikkelikuva: Ida Erämaa