YK:n pääsihteeri: “Presidentti Putin, vetäkää joukkonne pois Ukrainasta.”

Tue Ukrainan naisia ja heidän perheitään

YK:n pääsihteeri António Guterres kommentoi medialle Ukrainan tilannetta YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisen jälkeen 23. helmikuuta. UN Women on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999.

“Tämä on surullisin hetki, jonka olen YK:n pääsihteerinä kohdannut. Aloitin tämän YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen osoittamalla sanani presidentti Putinille ja vetosin häneen sydämeni pohjasta: pysäytä joukkojesi hyökkäys Ukrainaa vastaan, anna rauhalle mahdollisuus sillä liian monet ihmiset ovat jo menettäneet henkensä.

Kokouksen aikana presidentti Putin julkisti käynnistävänsä erityiset sotatoimet Ukrainan Donbasin alueella ja vaati Ukrainan joukkoja laskemaan aseensa. Näissä olosuhteissa minun on muutettava vetoomustani.

Presidentti Putin: Ihmisyyden nimissä, vie joukkosi takaisin Venäjälle. Ihmisyyden nimissä, älä aloita Euroopassa sotaa, joka saattaisi olla pahin sota vuosisadan alun jälkeen, ja jonka seuraukset eivät olisi musertavia vain Ukrainalle ja Venäjälle. Emme edes voi ennakoida, minkälaisia vaikutuksia tällä sodalla saattaa olla maailmantalouteen, varsinkin tässä tilanteessa missä niin monet maat ovat vasta nousemassa koronapandemiasta ja niin monet kehittyvät maat tarvitsevat tilaa toipumiselle. Tämä olisi erittäin hankalaa nousevan öljyn hinnan, Ukrainan vehnän viennin loppumisen ja nousevien korkojen varjossa, jotka johtuvat markkinoiden epävakaasta tilanteesta.

Tämän konfliktin on päätyttävä nyt. Kiitos”, Guterres sanoi.

Hän vastasi medialle myös, minkälaisia seuraamuksia tilanteesta voi koitua erityisesti Venäjälle ja Ukrainalle sekä Ukrainan kansalaisille:

“On selvää, että Ukrainan alueella tulee tapahtumaan sotatoimia. Jos ne johtavat sotaan, on vaikea ennustaa mitkä sen vaikutukset tulevat olemaan esimerkiksi sen suhteen kuinka monet ihmiset menettävät henkensä, kuinka monet ihmiset joutuvat jättämään kotinsa, kuinka monet ihmiset menettävät uskonsa tulevaisuuteen. On myös selvää, että seuraamukset Venäjälle tulevat olemaan huomattavat. Ei ole minun asiani kommentoida asetettavia sanktioita, mutta on selvää, että seuraamuksia tulee.

Minulle selvää on se, että tässä sodassa ei ole mitään järkeä. Se rikkoo YK:n peruskirjan periaatteita. Ja jos se ei pääty, se tulee aiheuttamaan enemmän kärsimystä Euroopassa kuin mitä olemme nähneet sitten Balkanin kriisin”, pääsihteeri Guterres jatkoi.

Kysyttäessä, onko jotain mitä YK voisi tehdä tuodakseen Venäjän takaisin neuvottelupöytään, pääsihteeri Guterres vastasi:

“Me aiomme totta kai vedota Venäjään. YK:n turvallisuusneuvosto on se elin, jolla on YK:n peruskirjan mukaan mandaatti käsitellä tätä tilannetta.”

UN Women on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999 ja työskentelee myös globaalisti tyttöjen ja naisten oikeuksien turvaamiseksi kriiseissä ja konflikteissa. Voit tukea UN Womenin työtä lahjoittamalla.

 

Kuva: UN Photo / Manuel Elias