YK:n huippukokous: Pakolais- ja siirtolaisnaisten oikeudet ja ihmisarvo turvattava

Pakolais- ja siirtolaiskysymyksiä käsittelevä YK:n huippukokous pidetään maanantaina 19.9. New Yorkissa. YK odottaa jäsenvaltioiden turvaavan nykyistä paremmin pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeudet, turvallisuuden ja ihmisarvon kaikissa tilanteissa.

Kokouksen asialistalla on myös nykyistä ennustettavampi ja tasapuolisempi tapa jakaa vastuuta pakolaisten vastaanottamisesta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM pitävät yhteisessä lausunnossaan huippukokousta historiallisena mahdollisuutena  muodostaa strateginen näkemys miljoonien siirtolaisnaisten tarpeista.

Naisiin kohdistuu  moninkertaista syrjintää: sukupuolen vuoksi, siirtolaisuudesta johtuen ja haavoittuvaisen työmarkkina-aseman takia.

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka ja IOM:n pääjohtaja William Lacy muistuttavat, että siirtolaisuus voi olla myös voimaannuttavaa, kun siirtolaisten ihmisoikeuksista ja työelämän oikeuksista huolehditaan. Turvallinen siirtolaisuus voi turvata niin miehille kuin naisille paremman toimeentulon ja avata uusia koulutusmahdollisuuksia.

Järjestöjen mukaan siirtolaisuus hyödyttää kansantalouksia ja kestävää kasvua, mutta tällä hetkellä kansalliset lait ja käytännöt eivät riittävästi suojele siirtolaisnaisia, jotka ovat miehiä enemmän alttiita hyväksikäytölle, väkivallalle, ihmiskaupalle ja nykypäivän orjuudelle.

(Kuva: UNHCR/D.-Kashavelov)