Uusi ohjelma tähtää lapsiavioliittojen lopettamiseen Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla

YK aikoo lopettaa lapsiavioliitot Latinaisen Amerikan ja Karibian alueella kahden vuoden kuluessa. Osana oranssien päivien kampanjaa UN Womenin Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluetoimisto julkisti yhdessä UNFPAn, UNAIDSin, UNICEFin ja Amerikan terveysjärjestön kanssa uuden ohjelman varhaisten avioliittojen kitkemiseksi alueelta.

Varhaiset avioliitot ovat huolenaihe Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, jossa lähes joka viides alle 19-vuotias tyttö on naimisissa joko virallisesti tai epävirallisessa liitossa. Uusi aloite edistää lakien muuttamista niin, että kaikki poikkeukset avioliiton vähimmäissolmimisikään poistetaan. Vaikka kaikki alueen maat ovat säätäneet 18 vuoden ikärajan avioliitoille monissa maissa lapsiavioliitot sallitaan vanhempien tai viranomaisten suostumuksella.

Lapsiavioliitto on ihmisoikeusloukkaus, joka rikkoo tyttöjen oikeutta terveyteen, koulutukseen ja koskemattomuuteen.

”Naisten ja tyttöjen oikeuksien suojeleminen ja edistäminen on tärkein asiamme”, sanoi UN Womenin aluejohtaja Luiza Carvalho ohjelman julkistamistilaisuudessa Panamassa.

”Rohkaisemme kaikkia toimimaan muutoksen puolesta ja luomaan vaikutusta ympärillään, sillä kaikella toiminnalla on merkitystä”, Carvalho sanoi.