UN Womenin pääjohtaja vetoaa Nigeriassa siepattujen tyttöjen vapauttamiseksi

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka on ilmaissut äärimmäisen huolestumisensa Nigeriassa siepattujen koulutyttöjen tilanteen vuoksi.

Yli sata tyttöä siepattiin koulun majoitustilasta Chibokissa 14. huhtikuuta. Mlambo-Ngcuka kehottaa sieppaukseen syyllistyneitä vapauttamaan tytöt vahingoittumattomina ja palauttamaan heidät turvallisesti perheidensä luo.

Mlambo-Ngcukan mukaan lasten vapauden riistämistä ja kouluihin suunnattuja hyökkäyksiä ei voi oikeuttaa missään olosuhteissa ja ne ovat kansainvälisen lain mukaan kiellettyjä tekoja.

UN Womenin pääjohtajan antaman lausunnon ovat allekirjoittaneet myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay sekä YK:n pääsihteerin erityisedustajat Leila Zerrougui ja Zainab Hawa Bangura, jotka vastaavat lasten asemasta ja seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa.

YK-johtajat korostavat, että koulujen on oltava turvallisia paikkoja, joissa lapset voivat oppia ja kasvaa rauhassa. Tyttöjen on voitava käydä koulua ilman väkivallan pelkoa.

”Naisilla ja tytöillä on oikeus elää vapaana pelottelusta, vainosta ja kaikesta syrjinnästä”, YK:n edustajat korostavat.