UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka vierailee Suomessa

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin pääjohtaja, alipääsihteeri Phumzile Mlambo-Ngcuka vierailee Suomessa 9.–10. kesäkuuta. Hän tapaa ulkoministeri Erkki Tuomiojan, kehitysministeri Pekka Haaviston ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin sekä kansalaisjärjestöjen ja muun yhteiskuntaelämän edustajia. Mlambo-Ngcuka on presidentti Tarja Halosen kanssa pääpuhujana seminaarissa, joka tarkastelee naisten roolia rauhan ja valtion rakentamisessa. Kehitysministeri Haavisto avaa seminaarin.

Suomi pitää sukupuolten tasa-arvoa keskeisenä edellytyksenä kaikelle kehitykselle. Naisten vähäinen osallistuminen päätöksentekoon on suuri ongelma. Suomi ja UN Women haluavat tukea naisten osallistumista konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen, rauhanturvaamis- ja välitystehtäviin ja yhteiskunnan rakentamiseen niin konfliktin kuin humanitaarisen kriisin jälkeen.

UN Women aloitti toimintansa tammikuussa 2011, kun YK:n aiemmat tasa-arvotoimijat yhdistettiin saman katon alle. Sillä on toimintaa yli 90 maassa, joissa se toimii yhteistyössä hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja muiden YK-järjestöjen kanssa.

UN Womenin tehtävä on ennen kaikkea tehostaa YK:n tasa-arvotyötä. Se painottaa naisten poliittista johtajuutta ja osallistumista, naisten taloudellisen osallistumisen lisäämistä, naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan estämistä, naisten roolin kasvattamista rauhan- ja turvallisuuden kysymyksissä sekä tasa-arvonäkökulman sisällyttämistä kaikkeen toimintaan.

Suomi on vahvasti sitoutunut UN Womenin työhön ja on viime vuosina voimakkaasti lisännyt yleisrahoitustaan järjestölle. Tällä hetkellä Suomi on järjestön kolmanneksi suurin rahoittaja, mikä heijastelee sukupuolten tasa-arvon merkitystä niin Suomen hallitusohjelmassa ja kehityspoliittisessa toimenpideohjelmassa kuin ulkoasiainhallinnon YK-strategiassa.

Pääjohtaja Mlambo-Ngcuka toimi pitkään Etelä-Afrikan politiikassa, muun muassa kaivos- ja energiaministerinä vuosina 1999–2005  ja ensimmäisenä naisena maansa varapresidenttinä vuosina 2005–2008. Viime vuosina hän on eri tavoin edistänyt tyttöjen koulutusta ja naisten yrittäjyyttä Etelä-Afrikassa. New Yorkissa päämajaa pitävän UN Womenin pääjohtajana Mlambo-Ngcuka aloitti elokuussa 2013.

(Ulkoasiainministeriö)