Gazan hauraan tulitauon päättymisellä on ollut tuhoisat seuraukset naisille ja tytöille – UN Womenin lehdistötilaisuus Gazan tulitauon romahtamisesta ja sen tuhoisista vaikutuksista naisiin ja tyttöihin.

Maryse Guimond, UN Womenin erityisedustaja Palestiinassa, puhui YK:n Jerusalemin toimipisteestä, Palais des Nationsista käsin Gazan hauraan tulitauon päättymisen tuhoisista seurauksista naisille ja tytöille. Lehdistötilaisuus on pidetty 28.3.2025.
Gazan hauraan tulitauon päättymisellä on ollut tuhoisat seuraukset naisille ja tytöille. Vain kahdeksan päivän aikana, 18.–25. maaliskuuta, surmattiin 830 ihmistä – heistä 174 naista ja 322 lasta. Lisäksi 1 787 ihmistä loukkaantui.
Annetaan numeroille kasvot, sillä nämä eivät ole vain lukuja – nämä ovat ihmisiä: joka ikinen päivä tuona ajanjaksona keskimäärin 21 naista ja yli 40 lasta kuoli. He eivät ole “sivullisia uhreja” – tämä on sota, jossa naiset ja lapset kantavat raskaimman taakan. He muodostavat lähes 60 prosenttia viimeaikaisista uhreista – pysäyttävä osoitus tämän väkivallan mielivaltaisuudesta.
Viesti kumppaneiltamme sekä niiltä naisilta ja tytöiltä, joita tuemme, on selkeä: lopettakaa tämä sota, antakaa meidän elää. Kyse on puhtaasta selviytymisestä – heidän ja heidän perheidensä hengissä pysymisestä. Sillä kuten he sanovat: heillä ei yksinkertaisesti ole mitään paikkaa, minne mennä. He kertovat meille, etteivät aio enää siirtyä, koska turvallisia paikkoja ei ole olemassa.
Eräs nainen kertoi meille hiljattain Deir al-Balahista: ”Äitini sanoo: ’Kuolema on sama, olipa se Gaza Cityssä tai Deir al-Balahissa… Me vain haluamme palata Gazaan.’” Tämä tunne on jaettu monien muiden naisten keskuudessa, joiden kanssa sain mahdollisuuden puhua viime vierailullani tammikuussa ja helmikuussa.
Toinen nainen Al-Mirakista sanoo: ”Olemme liimautuneet uutisiin. Elämä on pysähtynyt. Emme nukkuneet koko yönä, lamaantuneina. Emme voi lähteä. Alueeni on eristetty. Pelkään, että isku osuu meihin – jokainen mahdollinen painajainen pyörii mielessä.” Tämä ei ole elämää.
Gazan hauraan tulitauon päättymisellä on ollut tuhoisat seuraukset naisille ja tytöille
Maaliskuun 2. päivästä lähtien Israel on estänyt humanitaarisen avun pääsyn alueelle. Ihmisten henget ovat jälleen vaarassa, sillä Israelin pommitukset alkoivat uudelleen 18. maaliskuuta.
Vaikka tulitauko oli lyhyt, se toi hetkellisen hengähdyksen. Tuona aikana sain mahdollisuuden vierailla joidenkin kumppanijärjestöjemme luona, jotka yrittivät korjata toimistojaan Gaza Cityssä niillä välineillä, joita oli saatavilla. Näin naapureiden kerääntyvän yhdessä puhdistamaan katujen raunioita, kuulin lasten leikkivän. Tapasin naisia, jotka ilmaisivat haurasta toivoaan rauhasta ja elämänsä uudelleenrakentamisesta. Näin tuhansien ihmisten kulkevan teillä takaisin kohti Gaza Cityä.
Nyt tuo toivo on murskattu. Jo 539 päivän ajan tämä tauoton sota on repinyt Gazaa riekaleiksi – tuhonnut elämiä, koteja ja tulevaisuuksia. Tämä ei ole pelkkä konflikti; tämä on sota naisia vastaan – heidän ihmisarvoaan, kehojaan ja selviytymistään vastaan. Naisilta on riistetty heidän perusoikeutensa ja pakotettu elämään todellisuudessa, jossa menetyksestä on tullut ainoa pysyvä asia. Yhteensä yli 50 000 ihmistä on kuollut ja yli 110 000 loukkaantunut.
On elintärkeää suojella Gazan väestön – erityisesti naisten ja tyttöjen – oikeuksia ja ihmisarvoa. Juuri he ovat kantaneet tämän sodan raskaimmat seuraukset. Naiset ovat epätoivoisia – he haluavat painajaisen loppuvan. Mutta kauhu jatkuu, julmuudet pahenevat, ja maailma vaikuttaa katsovan vierestä, normalisoiden jotain, mitä ei koskaan pitäisi hyväksyä normaalina.
Kuten olemme nähneet 18 kuukauden sodan aikana, naiset ovat kriisiaikoina keskeisessä roolissa. Mutta nyt, kaiken tämän jälkeen, he kertovat olevansa vangittuina loputtomaan painajaiseen.
Tämän sodan on loputtava. Minä – kuten monet muutkin – olemme toistuvasti tuoneet esiin Gazassa elävien naisten vetoomuksen. Ja silti tuho vain syvenee.
Mitä kerromme tuleville sukupolville, kun he kysyvät meiltä? Että emme tienneet? Että emme nähneet?
Kansainvälistä humanitaarista oikeutta on noudatettava. Järjestelmiä, jotka loimme suojelemaan ihmisyyttä, on kunnioitettava. Kaikkia ihmisiä on kohdeltava yhdenvertaisesti. Tämä sota murentaa perustavanlaatuisia arvoja ja periaatteita.
UN Women liittyy YK:n pääsihteerin vetoomukseen tulitauon kunnioittamisesta, humanitaarisen avun esteettömän pääsyn palauttamisesta sekä kaikkien panttivankien ja mielivaltaisesti pidätettyjen vapauttamisesta välittömästi ja ehdoitta.
Kiitos.
Alkuperäinen englanninkielinen versio julkaistu 28.3.2025 täällä.
Artikkelikuva: Lapsi toipuu Al Mamdanin sairaalassa Gazan kaistalla. Hänen kotiinsa osui ilmaisku kaksi päivää sen jälkeen, kun sotatoimet alueella jatkuivat. Maaliskuu 2025. Kuva: UNICEF/UNI766877/Mohammed Nateel.