UN Women – Gaza ja rauha

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on huolissaan yhä kiihtyvästä väkivallasta Gazan kriisissä ja vaatii välitöntä tulitaukoa, kansainvälisen humanitaarisen lain kunnioittamista ja siviilien suojelua. YK:n mukaan 904 palestiinalaista lasta ja 533 naista on haavoittunut sotatoimien seurauksena.

”Molemmilla puolilla naiset ja lapset kantavat tragedian ikävimmät seuraukset ja sen tuhoisat vaikutukset. UN Women on huolestunut tämänhetkisessä kriisissä henkensä menettäneiden tai loukkaantuneiden palestiinalaisten naisten ja lasten korkeasta määrästä”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Mlambo-Ngcuka varoittaa, että kriisi tulee vaikuttamaan pitkään kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien palestiinalaisten – naisten, lasten ja vanhusten – elämään Gazassa, jonka humanitaarinen ja taloudellinen tilanne oli jo ennestään vaikea.

Yli sata tuhatta palestiinalaista on joutunut jättämään kotinsa. YK:n ylläpitämiin kouluihin majoittuneet pakolaiset tarvitsevat kiireellisesti juomavettä, ruokaa ja lääkkeitä. UN Women kehottaa kaikkia osapuolia lopettamaan väkivallan ja turvaamaan humanitaarisen avun perillepääsyn.

Mlambo-Ngcuka muistuttaa, että välittömän avun lisäksi on välttämätöntä saada aikaan poliittinen ratkaisu, joka turvaa rauhan ja mahdollistaa pitkällä tähtäyksellä kehityksen, josta kaikki väestöryhmät –naiset mukaan lukien – hyötyvät tasapuolisesti.

(Kuva: UN Photo/Shareef Sarhan)