UN Women tuomitsee naisten tappamisen ja pelottelun Afganistanissa

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tuomitsee Afganistanin naisten äänen vaientamisen pelottelemalla ja murhaamalla naispoliitikkoja, julkisessa elämässä näkyviä naisia ja viranhaltijoita.

Viimeisin uhri on Helmandin maakunnan johtava naispoliisi Negar (38), joka kuoli tuntemattomien hyökkääjien ampumiin luoteihin maanantaina 16.9. Aiemmin syyskuussa intialaissyntyinen kirjailija ja aktivisti Sushmita Banerjee tapettiin afganistanilaisen perheensä kodin edustalla. Elokuussa naiskansanedustaja Friba Kakar kidnapattiin useiden viikkojen ajaksi. Viime vuonna Laghmanin maakunnan naisasioiden johtaja ja hänen seuraajansa virassa tapettiin.

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka korostaa, että naisiin kohdistuvat murhat vaativat välitöntä toimintaa naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamiseksi. “Naisten voimaannuttaminen ja heidän oikeuksiensa toteutuminen ovat välttämättömiä Afganistanin jälleenrakennukselle, jotta naiset ja miehet voivat ottaa vastuun maansa tulevasta kehityksestä”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Naisiin kohdistuva väkivalta on laajalle levinnyt ongelma, joka lisääntyy jatkuvasti. UN Women kehottaa Afganistanin hallitusta nopeuttamaan naisiin kohdistuvien murhien tutkintaa ja syyttämispäätöksiä ja takaamaan syyllisten saamisen vastuuseen teoistaan.

Mlambo-Ngcuka vaatii Afganistanin hallitusta ja kansainvälistä yhteisöä pitämään kiinni sitoumuksistaan parantaa naisten oikeusasemaa.  Perustuslain ja muiden lakien toteutumista on valvottava ja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista koskeva laki on pantava täytäntöön.

UN Womenin pääjohtaja peräänkuuluttaa myös naisten osallistumisen tukemista kaikessa julkisessa elämässä, mm. tulevissa vaaleissa.

“Afganistanilla on mahdollisuus saavuttaa kestävä rauha ja demokratia vain, jos naiset osallistuvat”, Mlambo-Ngcuka sanoo.