UN Women tuomitsee Afganistanissa tapahtuvat naisten ja tyttöjen “kunniamurhat”

Viime aikoina tiedotusvälineet ovat raportoineet useista naisten ja tyttöjen kunniamurhista Afganistanissa ja afgaaninaisten verkosto (AWN) on maaliskuun aikana kirjannut kolme kunniamurhatapausta eri puolilta maata.

Näihin kuuluu nuori tyttö, jonka hänen veljensä ja isänsä hautasivat elävältä Kishimin alueella Badakhshanin maakunnassa. Heartin maakunnassa 14-vuotias tyttö murhattiin hänen kieltäydyttyään menemästä naimisiin sulhasensa kanssa ja toisessa tapauksessa veli tappoi naimisissa olevan siskonsa, koska tämä halusi muuttaa miehensä mukana Iraniin. Jawzjanin maakunnassa aviomies mestautti oman vaimonsa.

Nämä raportit tulevat samaan aikaan, kun YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon esitti turvallisuusneuvostossa huolensa siitä, että naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan uhrien määrä Afganistanissa on kasvanut 20 prosenttia vuonna 2012.

“Olen edelleen syvästi järkyttynyt siitä, että huolimatta edistysaskelista, joita on otettu syytteen nostamiseksi näissä väkivaltatapauksissa, Afganistanissa on yhä vallalla ilmasto, joka ei pidä naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa rangaistavana tekona. Naisilla ja tytöillä on loukkaamaton oikeus elää tuntematta pelkoa tai joutumatta hyökkäyksen kohteeksi, ja he ovat Afganistanin avain parempaan tulevaisuuteen. Heidän suojelemisensa on keskeistä rauhan, vaurauden ja vakauden saavuttamiseksi kaikille maassa”, pääsihteeri sanoo.

Naisiin kohdistuva väkivalta on laaja-alaista ja näyttää olevan kasvussa. Enemmän kuin koskaan afgaaninaisia olisi suojeltava väkivallalta, väkivallan uhreja tuettava ja syylliset saatettava oikeuden eteen.

“UN Women on hyvin huolissaan kunniamurhatapausten määrästä Afganistanissa. Monissa osissa maata virkamiehet toteuttavat naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi säädettyä lakia, mutta olemme huolissamme, että toimet tavoittavat vain pienen osan naisiin kohdistuvan väkivallan tapauksista. Useimpia tapauksia ei rekisteröidä tai tutkita”, sanoo Ingibjorg Solrun Gisladottir, UN Womenin edustaja Afganistanissa.

UN Women vaatii Afganistanin hallitusta ottamaan selkeän kannan ja varmistamaan, että kaikki kunniamurhat kirjataan ja poliisitutkinta suoritetaan lain edellyttämällä tavalla.

Hallituksen on varmistettava, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavan lain toteutumista valvova ylin viranomainen kiristää alueviranomaisten valvontaa ja vahvistaa niiden kapasiteettia. Pitkän aikavälin tiedottamiseen ja tiedonjakamiseen keskittyvä hanke, johon eri ministeriöt osallistuvat ja sitoutuvat, voi olla tärkeä keino tuoda esille haitalliset seuraukset, joita naisiin kohdistuvaan väkivaltaan johtavilla perinteillä on, ja niiden ristiriidat islamin oppien kanssa.