UN Women tukee naisia Gazassa ja eri puolilla Lähi-itää
Israeliin kohdistuneen lokakuun 7. päivän iskun, sitä seuranneen Gazan tuhoisan sodan ja väkivallan kiihtymisen seurauksena kaikkialla Lähi-idässä naisia ja tyttöjä vastaan on hyökätty. Heitä on tapettu, he ovat joutuneet sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi, heidät on otettu panttivangeiksi, heitä on pidetty laittomasti vangittuina. Heiltä on riistetty heidän perusoikeutensa, heitä on näännytetty nälkään ja he eivät pysty vastaamaan omiin ja perheidensä tarpeisiin.
Kaikkien osapuolten on kunnioitettava jokaisen naisen oikeuksia, olipa hän kuka tahansa, kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.
Humanitaarinen työmme
UN Womenilla on ollut toimisto Palestiinassa vuodesta 1997 lähtien, ja olemme auttaneet palestiinalaisia naisia saavuttamaan sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset oikeutensa. Olemme edelleen läsnä Palestiinassa tarjoamassa tukea ja apua, ja jatkamme tätä työtä niin kauan kuin se on tarpeen.
Työhömme kuuluu mm:
Humanitaarisen avun toimittaminen
- Toimitamme kiireellistä elintarvikeapua yli 14 000:lle naisjohtoiselle taloudelle, joka vastaa kolmasosaa kaikista Gazan naisjohtoisista talouksista, yhteistyössä Maailman ruokaohjelman kanssa.
- Tuemme naisten pyytämien tavaroiden jakelua, mukaan lukien muut kuin elintarvikkeet, kuten vaatteet, hygieniatuotteet ja äidinmaidonkorvikkeet, yhteistyössä muiden YK-toimijoiden kanssa.
- Tarjoamme 21 443 henkilölle (16 650 naiselle ja 4 793 miehelle) Gazassa ja Länsirannalla kattavia palveluita liittyen sukupuolittuneeseen väkivaltaan, mukaan lukien suojaa, oikeudellisia tiedotustilaisuuksia ryhmille ja yksilöille, psykososiaalista tukea ryhmille ja yksilöille, tiedotustilaisuuksia saatavilla olevista palveluista, sekä lyhytaikaisia työllistymismahdollisuuksia joiden kautta ihmisten on mahdollista tienata käteistä humanitaarisen kriisin keskellä.
- Teemme yhteistyötä Egyptin Punaisen Puolikuun ja Jordanian Hashemite Charity Organization -järjestön kanssa 14 000 hygieniapakkauksen, 2 300 talvivaatepaketin, 3 200 erityisesti naisille suunnatun paketin ja 3 793 lasten tarpeisiin vastaavan paketin jakamiseksi.
- Tarjoamme yhdessä paikallisten naisjohtoisten järjestöjen kanssa monialaisia palveluita liittyen esimerkiksi sukupuolittuneeseen väkivaltaan sekä naisten toimeentuloon. Palveluita kohdistetaan erityisesti eniten kärsineille naisille ja tytöille, mukaan lukien maan sisällä siirtymään joutuneet naiset, lesket, kotitalouksien johtajat ja vammaiset naiset.
- Järjestämme virkistystoimintaa 2 500 pojalle ja tytölle, psykososiaalista apua 224 naiselle ja tytölle sekä mielenterveystukipalveluja liikkuvilla mielenterveysklinikoilla 316 naiselle ja tytölle ja 94 miehelle ja pojalle.
- Perustimme naisjohtoisia komiteoita turvakoteihin ja yhteisöihin jotka ovat vastaanottaneet kodeistaan lähteneitä ihmisiä. Komiteoiden tehtävä on vahvistaa naisten osallistumista humanitaarisen avun toimittamiseen, puolustaa naisten suojelua ja palvelujen saatavuutta sekä vahvistaa naisten ääntä.
- Kutsumme koolle säännöllisiä neuvotteluja Palestiinan naisjärjestöjen kanssa. Keskustelemme haasteista joita he kohtaavat vastatessaan tähän kriisiin, ja vahvistamme heidän ääntään.
Koordinoimme humanitaaristen toimijoiden toimintaa
- Johdamme kansallisen tason tasa-arvokoordinointitoimia, muun muassa toimimalla yhteispuheenjohtajana kansallisella tasolla toimivassa tasa-arvoa humanitaarisessa toiminnassa käsittelevässä työryhmässä (Gender in Humanitarian Action Working Group, GiHA) ja seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston ehkäisemisen verkostossa (Prevention of Sexual Exploitation and Abuse, PSEA).
- Tarjoamme teknistä tukea eri toimijoille, kuten humanitaariselle maaryhmälle, kansalliselle klustereiden väliselle koordinointiryhmälle sekä asiaankuuluville klusteri- ja työryhmille (suojeluklusteri, sukupuolittuneeseen väkivaltaan keskittyvä klusteri, CASH-työryhmä jne.) sen varmistamiseksi, että naisten tarpeet otetaan huomioon kriisinhallinnan suunnittelussa, täytäntöönpanossa ja seurannassa.
- Tuemme sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamista keskeisissä strategisissa suunnitteluasiakirjoissa ja prosesseissa, kuten YK:n hätäapukeräyksissä. Nostamme esiin väkivaltaisuuksien sukupuolittuneita vaikutuksia naisiin ja tyttöihin.
- Kutsumme koolle säännöllisiä kuulemisia naisjärjestöjen kanssa, jotta voimme keskustella haasteista, joita järjestöt kohtaavat kriisiin vastaamisessa, ja vahvistaa niiden ääntä.
Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli täällä.
Artikkelikuva: UN Women / Samar Abu Elouf